Radio og fjernsyn i Spania

Artikkelstart

All offentlig kringkastingsdrift på nasjonalt nivå i Spania kontrolleres av det statlige Radiotelevisión Española (RTVE). RTVE er en korporasjon som omfatter radio- og fjernsynssendinger. Siden 1988 har spansk radio og fjernsyn fått en rekke nye private kanaler.

Historikk

Spania har hatt riksdekkende fjernsynsdrift siden 1956. Under Francotiden (1936–1975) var sendingene og tilbudet preget av regimets sensurpolitikk. I 1966 opprettet RTVE den riksdekkende kulturkanalen La 2. Televisión Española (TVE) hadde monopol på fjernsynssendinger inntil 1988, da det kom ny lov om privat fjernsyn. På slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet ble det etablert en rekke nye kommersielle selskaper. Innføringen av et digitalt bakkenett tok tid, men digitale fjernsynssendinger ble endelig innført i april 2010, og har erstattet de analoge.

Kanalutvalg

I flesteparten av de autonome regionene drives det offentlig regional kringkastingsvirksomhet, blant annet i Galicia (TVG), Catalonia (TV3), Valencia (À Punt), Murcia (RTRM), Andalucía (Canal Sur), Madrid (Telemadrid) og Baskerland (ETB-1 og ETB-2). De største private TV-kanalene i Spania er Antena 3, Cuatro, Telecinco, Sexta og Canal Plus.

Radiokanalen Radio Nacional de España driver flere riksdekkende og regionale kanaler, foruten en meget omfattende utenlandstjeneste til spansktalende områder. I tillegg kommer en lang rekke uavhengige stasjoner, hvorav mange er kommersielle.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gómez, C. (1995) La metamorfosis de la TV. Universidad Iberoamericana. Les utdrag av boken på google books
  • Díaz, L. (2006): 50 años de TVE. Madrid: Alianza Ed.
  • Díaz, L. (1997): La radio en España 1923-1977. Madrid: Alianza Ed.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg