Radio og fjernsyn i Spania

All offentlig kringkastingsdrift i Spania kontrolleres av det statlige Radiotelevisión Española (RTVE). RTVE er en korporasjon som omfatter radio- og fjernsynssendinger. Siden 1988 har spansk radio og fjernsyn fått en rekke nye private kanaler.

Historikk

Spania har hatt regulært riksdekkende fjensynsdrift siden 1956. Under Francotiden var sendingene og tilbudet preget av regimets sensurpolitikk. I 1966 opprettet RTVE den riksdekkende kulturkanalen Kanal 2. Televisión Española (TVE) hadde monopol på fjernsynssendinger inntil 1988. Da kom ny lov om privat fjernsyn. Dette medførte at det i de senere år har skjedd en sterk økning av TV-tilbudet ved at det har kommet en rekke nye komersielle selskaper, samtidig som nye digitale tjenester er blitt lansert. De største private kanalene er Antena 3, Cuarta, Tele 5, Sexta og Canal Plus. Innføringen av et digitalt bakkenett tok tid, men digitale fjernsynssendinger ble endelig innført i april 2010, og har erstattet de analoge.

RTVEs kanaltilbud

Det er egne offentlige kringkastingsvirksomheter i regionene Galicia (TVG) , Katalonia (TV3 og Kanal 33), Valencia (Kanal 9), Murcia (RTRM), Andalucía (Canal Sur), Madrid (Telemadrid) og Baskerland (ETB-1 og ETB-2). Radio Nacional de España driver flere riksdekkende og regionale kanaler, foruten en meget omfattende utenlandstjeneste til spansktalende områder. I tillegg kommer en lang rekke uavhengige stasjoner, hvorav mange er kommersielle.

Finansiering og ledelse av RTVE

RTVE har aldri krevet lisens av seerne. Opprinnelig ble RTVE fullfinansiert av statlige bevilgninger, men i perioden 1990-2010 ble TVE delvis reklamefinansiert. Etter en lovendring i 2010 ble reklameinntektene redusert, og statsbudsjettet dekket 50% av utgiftene, mens resten dekkes av skatt fra private aktører innenfor fjernsyn og telefoni.

Nasjonalforsamlingen velger og utnevner radio og fjernsynssjefen for RTVE. Rajoy-regjeringen vedtok i 2012 at vinnerkandidaten måtte oppnå 2/3 flertall av stemmene fra nasjonalforsamlingen i første valgrunde. En eventuell andre runde avgjøres ved absolutt flertall. I 2012 valgte kongressen Leopold González-Echenique til sjef for RTVE.

Satellitter

Spania har fem satellitter for telekommunikasjon. Tre er komersielle og kanaliseres gjennom Hispasat. Hispasat eies av den spanske staten og formidler både offentlige og private fjernsyskanaler. Ytterlige to statlige satellitter kanaliseres gjennom forsvarsdepartementets selskap Hisdesat. I 2010 kom Serviola, en egen satellitt for observasjon av miljø og naturkatastrofer.

I tillegg kan man i Spania velge mellom flere satellittformidlede betal-TV-kanaler. Dette markedet ekspanderer stadig, og det er nå kommet flere digitale betal-TV-kanaler.

Utvalgt litteratur (spanskspråklig)

  • Gómez, C. (1995) La metamorfosis de la TV. Universidad Iberoamericana. Les utdrag av boken på google books
  • Díaz, L. (2006): 50 años de TVE. Madrid: Alianza Ed.
  • Díaz, L. (1997): La radio en España 1923-1977. Madrid: Alianza Ed.

Utvalgte lenker (spanskspråklige)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg