Albert Rivera
Albert Rivera var partiets leder fra 2006 til 2019.

Ciudadanos er et spansk politisk parti, stiftet i Barcelona i 2006. Ciudadanos definerer seg som liberalt og sentrumsorientert. Partiet forsvarer sosialdemokratiske verdier og er medlem av Alliance of Liberals and Democrats for Europe.

Faktaboks

Også kjent som

katalansk: Ciutadans

Andre spanske partier er noe uenig om partiets tilhørighet på høyre-venstre-aksen. Mens høyresiden mener Ciudadanos hører til på venstresiden, beskriver andre politiske grupperinger på venstresiden partiet som høyreorientert. Sammen med det venstreradikale partiet Podemos har Ciudadanos endret den tradisjonelle oppslutningen rundt topartisystemet som har dominert spansk politikk de sist tretti årene.

Partiprogrammet består av fire hovedpunkter som framholder at partiet vil arbeide for å fremme individets rettigheter, forsvare sosiale rettigheter og velferdsstaten, opprettholde systemet med autonome regioner i Spania samt fornye demokratiet og politikken i landet.

Ciudadanos har størst oppslutning i Catalonia, der det har sin opprinnelse, men er motstander av uavhengighet for denne regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg