Ciudadanos - spansk parti

Ciudadanos (katalansk: Ciutadans) er et spansk politisk parti som ledes av Albert Rivera. Partiet ble stiftet i Barcelona i 2006.

Sammen med det venstreradikale partiet Podemos, har Ciudadanos endret den tradisjonelle oppslutningen rundt topartisystemet, som har dominert spansk politikk de sist tretti årene.

Ciudadanos definerer seg som liberalt og sentrumsorientert. Partiet forsvarer sosialdemokratiske verdier og er medlem av Alliance of Liberals and Democrats for Europe. Andre spanske partier er noe uenig om partiets tilhørighet, og mens høyresiden mener Ciudadanos hører til på venstresiden, beskriver andre politiske grupperinger på venstresiden partiet som høyreorientert.

Partiet er motstander av uavhengighet for Catalonia. Partiprogrammet består av fire hovedpunkter som framholder at partiet vil arbeide for å fremme individets rettigheter, forsvare sosiale rettigheter og velferdsstaten, opprettholde systemet med autonome regioner i Spania samt fornye demokratiet og politikken i landet.

Ciudadanos har størst oppslutning i Catalonia, der det har sin opprinnelse. I 2012 oppnådde partiet 9 mandater i Catalonias parlament, mens det fikk 25 mandater i 2015. Dette tilsvarer en økning fra 8 til 18 %, der partiet er det nest største i parlamentet, etter Junts pel Sí (JxSí), en koalisjon av partier for katalansk uavhengighet.

I senere tid har partiet vunnet terreng i de største byene. Partiet oppnådde 40 mandater ved regjeringsvalget 20. desember 2015.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg