Faktaboks

Melilla
Uttale
-ˈilja
Melillas grensegjerde

Melilla er en spansk by og enklaveMarokkos middelhavskyst som ligger sørøst for Cabo Tres Forcas. Byens areal er 12,5 kvadratkilometer og innbyggertallet er 86 120 (2017).

Befolkning

Befolkningen består av flest spaniere, men antallet arabere er økende blant annet på grunn av illegal innvandring. Melilla er garnisonsby og havneby. Tjenestenæringen er viktig for økonomien. Industrien er derimot lite utviklet.

Spansk (kastiljansk) er offisielt språk i Melilla, men en stor del av befolkningen snakker marokkansk arabisk. Melillas befolkning har en relativt jevn fordeling mellom kristne og muslimer.

Historie

Melilla ble grunnlagt av fønikerne som Rusaddir. Byen ble erobret av araberne i 705, og av spanierne i 1497.

Siden begynnelsen av 2000-tallet har Melilla nærmest blitt forsøkt stormet av mennesker fra sørligere deler av Afrika som ønsker å komme til Europa. Melilla er, i likhet med Ceuta, inngjerdet og sterkt bevoktet som en av EUs yttergrenser etter Schengen-avtalen, med grensekontroll for reisende fra Marokko.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg