Kvinnen fra Elche
Iberernes mest kjente kunstverk er skulpturen Kvinnen fra Elche fra 200-tallet fvt. (Prado, Madrid).
Av /Heparina1985 .
Lisens: CC BY SA 3.0

Iberia er en gammel betegnelse på 1. Pyrenéhalvøya (Den Iberiske halvøy) og 2. et området i Kaukasus, i dagens Georgia.

Faktaboks

Uttale
ibˈeria

I oldtiden var Iberia navn på iberernes land, som lå på den spanske middelhavskysten, men ble i romersk tid også benyttet som en betegnelse på hele Pyreneerhalvøya, som et alternativ til det offisielle Hispania. Iberia hadde sitt utgangspunkt i landet omkring Hiberus (Iberus), nå Ebro, som var bebodd av ibererne og andre folk som vi vet lite om.

I siste halvdel av første årtusen fvt. var Iberia det greske navnet på den østlige delen av det nåværende Georgia, som blant annet inkluderer hovedstaden Tbilisi. Fra 65 fvt. kom Iberia under innflytelse fra Romerriket, og fungerte som en romersk klientstat. I det tredje og fjerde århundre evt., hvor romerne var konstant i konflikt med sasanidene i hele dette sørkaukadiske området, var det romerske tilstedeværelsen større og området tidvis inkludert i riket. Iberia ble kristnet rundt 335 evt., men var fra slutten av det 300-tallet stort sett under persisk kontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg