Guadalquivir passerer Sevilla
Guadalquivir, Sevilla

Guadalquivir er den lengste elven i Andalucía i Spania, med en lengde på 657 km. Elven er én av de fem lengste i Spania, etter Tajo, Ebro, Duero og Guadiana. Guadalquivir er den sørligste og mest vannrike av Spanias store elver. Den har et nedbørfelt på 56 000 km2. Romerne kalte elven for Bétis.

Faktaboks

Uttale
guaðalkiβˈir
Etymologi
av arabisk Wadi al-Kabir, ‘den store floden’

Guadalquivir får sine tilløp fra høylandet i Jaén-provinsen, og renner mot sørvest over slettelandet i Andalucía. Den passerer byene Córdoba og Sevilla, og går gjennom store sumper og myrer (Las Marismas) før den munner ut i Atlanterhavet ved Sanlúcar de Barrameda. Elven er seilbar til Sevilla for skip opp til 1200–1300 tonn, og til Córdoba for mindre båter. Elven nyttes til irrigasjon av det store Guadalquivir-bassenget. Det øvre elveløpet er flomsikret ved hjelp av tre damanlegg, hvorav det største er El Tranco de Beas (500 hm3).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg