baskisk

Baskisk er et språk som snakkes av rundt én million mennesker i Spania i regionene Navarra og Baskerland og i Frankrike i departementet Pyrénées-Atlantiques. Baskisk er ved siden av spansk offisielt språk i den autonome regionen Baskerland. Det finnes en baskiskspråklig presse, radio og TV, og baskisk har sin plass i undervisningen. De fleste baskere snakker, foruten sitt morsmål, enten fransk eller spansk.

Faktaboks

også kjent som:

euskara, eskuara

Flere teorier om språkets slektskap med andre språk har vært framsatt, blant annet om et mulig felles opphav med de kaukasiske språkene. Men baskisk ansees fortsatt å være ubeslektet med andre kjente levende språk. Sannsynligvis er baskisk språk den siste representanten for en gruppe før-indoeuropeiske språk som ble talt i det gamle Aquitania og i den nordlige delen av den iberiske halvøya.

Som språktype er baskisk enestående i Europa. Nominalsystemet er sterkt agglutinerende med mange kasus, blant annet en egen kasus for subjektet til et transistivt verb (ergativ). Tallordene har 20 som grunnenhet (vigesimalsystem). Verbet samsvarer i bøyning ikke bare med subjektet, men også med det direkte og ett eller to indirekte objekter. Men denne svært innviklede bøyningen er bare bevart i de vanligste verbene. Ordforrådet inneholder mange romanske lånord.

Baskisk har en rekke innbyrdes meget avvikende dialekter, en østlig gruppe i Vizcaya, og en vestlig som blant annet omfatter Guipúzcoa-dialekten og dialektene i Navarra.

Den eldste sammenhengende teksten som er bevart på baskisk, er en diktsamling av Dechepare: Linguae Vasconum Primitae (1545). Viktigere for vårt kjennskap til eldre baskisk er Leiçarragas oversettelse av Det nye testamentet (1571).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg