Isabella den katolske

Faktaboks

Isabella den katolske

Isabella av Castilla

Uttale
isabˈella den katolske
Født
1451
Død
1504
Maleri av den flamske maleren Jan Vlaanderen (spansk Juan de Flandes), ca. 1500.

Artikkelstart

Isabella den katolske var en spansk dronning. Hun var datter av Johan 2. Isabella ble i 1469 gift med Ferdinand av Aragón, og i 1474 ble hun dronning av Castilla. Deres ekteskap førte til personalunion mellom Castilla og Aragón, en union som ble grunnlaget for den spanske stat.

Isabella var en betydelig personlighet som spilte en selvstendig politisk rolle. Det skyldes ikke minst henne at de siste muslimske statene ble nedkjempet i Spania, og kongeriket Granada måtte overgi seg i 1492. Isabellas sterke katolisisme gav seg utslag i grunnleggelse av Den spanske inkvisisjonen i 1478, og at de spanske jødene i 1492 ble tvunget til å bli kristne eller forlate Spania.

Isabella gav også Christofer Columbus den økonomiske støtten han trengte for å gjennomføre sine oppdagelsesferder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Paul Bjarne Lyse

Ferdinand er oppgitt i artikkelen som Ferdinand V av Aragon. Såvidt eg kjenner til gifta Isabella seg med Ferdinand II av Aragon som i og med ekteskapet blei Ferdinand V av Castilla- Helsing Paul Bjarne Lyse.

svarte Ida Scott

Hei, Takk for oppmerksom kommentar! Det stemmer at Ferdinand før ekteskapet med Isabella og unionen med Castilla var Ferdinand 2. Han ble nok oppført som Ferdinand 5 her fordi det er hans offisielle nummer i den spanske kongerekka og fordi det er det artikkelen om ham heter. Jeg løste det her ved å kutte ut nummeret hans i denne artikkelen. Klikker du på artikkelen om ham, vil du se at det er forklart at han er kjent som både Ferdinand 2 og 5. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg