Maleri av den flamske maleren Jan Vlaanderen (spansk Juan de Flandes), ca. 1500.

Isabella den katolske av Jan Vlaanderen. Falt i det fri (Public domain)

Isabella den katolske var en spansk dronning. Hun var datter av Johan 2. Isabella var dronning av Castilla, og i 1469 ble hun gift med Ferdinand av Aragón. Deres ekteskap førte til personalunion mellom Castilla og Aragón, en union som ble grunnlaget for den spanske stat.

Isabella var en betydelig personlighet som spilte en selvstendig politisk rolle. Det skyldes ikke minst henne at maurernes makt ble endelig knekket i Spania, og kongeriket Granada måtte overgi seg i 1492. Isabellas sterke katolisisme gav seg utslag i grunnleggelse av Den spanske inkvisisjonen i 1478, og at de spanske jødene i 1492 ble tvunget til å bli kristne eller forlate Spania.

Isabella gav også Christofer Columbus den økonomiske støtten han trengte for å gjennomføre sine oppdagelsesferder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. desember 2017 skrev Paul Bjarne Lyse

Ferdinand er oppgitt i artikkelen som Ferdinand V av Aragon. Såvidt eg kjenner til gifta Isabella seg med Ferdinand II av Aragon som i og med ekteskapet blei Ferdinand V av Castilla-

Helsing Paul Bjarne Lyse.

13. desember 2017 svarte Ida Scott

Hei,
Takk for oppmerksom kommentar! Det stemmer at Ferdinand før ekteskapet med Isabella og unionen med Castilla var Ferdinand 2. Han ble nok oppført som Ferdinand 5 her fordi det er hans offisielle nummer i den spanske kongerekka og fordi det er det artikkelen om ham heter. Jeg løste det her ved å kutte ut nummeret hans i denne artikkelen. Klikker du på artikkelen om ham, vil du se at det er forklart at han er kjent som både Ferdinand 2 og 5.

Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.