Faktaboks

Isabella den katolske

Isabella av Castilla, Isabella 1., Isabella I

spansk Isabel de Castilla, Isabel la Católica

engelsk Isabella the Catholic, Isabella of Castile

Uttale
isabˈella den katolske
Født
22. april 1451, Madrigal de las Altas Torres, Castilla (nå i Spania)
Død
26. november 1504, Medina del Campo, Spania
Virke
Dronning
Familie

Gift med Ferdinand den katolske. Mor til blant andre Johanna den vanvittige og Katarina av Aragon.

Isabella den katolske
Isabella den katolske, malt av den flamske maleren Jan Vlaanderen (spansk Juan de Flandes), cirka år 1500.
Isabella og Ferdinand
Isabella giftet seg i 1469 med sin fetter, Ferdinand av Aragón. Bryllupsportrett av paret, malt av ukjent kunstner.

Isabella den katolske var en spansk dronning, datter av kong Johan 2. av Castilla. Isabella ble i 1469 gift med Ferdinand av Aragón, og i 1474 ble hun dronning av Castilla. Hun og mannen ble kjent som «de katolske monarkene» (los reyes católicos). Deres ekteskap førte til personalunion mellom Castilla og Aragón, en union som ble grunnlaget for den spanske stat.

Isabella var en betydelig personlighet som spilte en selvstendig politisk rolle. Det skyldes ikke minst henne at de siste muslimske statene ble nedkjempet i Spania, og kongeriket Granada måtte overgi seg i 1492. Isabellas sterke katolisisme gav seg utslag i grunnleggelsen av Den spanske inkvisisjonen i 1478, og at de spanske jødene i 1492 ble tvunget til å bli kristne eller forlate Spania.

Isabella gav også Kristoffer Columbus den økonomiske støtten han trengte for å gjennomføre sine oppdagelsesferder.

Giftermål

Isabella ble anerkjent som arving av Castilla den 19. september 1468. En sentral konsekvens av dette innebar at hun ikke kunne giftes bort under tvang, men at hun måtte motta den sittende monarkens samtykke. Årene gikk og det ble en rekke mislykkede forsøk på politiske ekteskap med blant andre Edvard 4. av England eller en av hans brødre, sannsynligvis Richard 3., hertugen av Gloucester.

Senere samme år kom et ekteskapsforslag fra Afonso 5. av Portugal. Isabella ble forsøkt tvunget til å akseptere dette, fordi det ble foreslått at kongens datter Joanna også skulle gifte seg med Afonsos sønn. På sikt ville da konsekvensen bli at Joanna ville arve både Portugal og Castilla. Igjen nektet Isabella, og hun valgte å gi et hemmelig løfte om å gifte seg med sin fetter og aller første forlovede, Ferdinand av Aragón.

Den formelle forlovelsen mellom Isabella og Ferdinand fant sted den 18. oktober 1469, men det bar på noen utfordringer som følge av at de var søskenbarn. Dette gjorde at ekteskapet i utgangspunktet var forbudt på grunn av slektskap, og man var derfor nødt til å innhente en dispensasjon fra paven. Kardinalen Rodrigo Borgia (senere kjent som pave Alexander 6.) ledet an i dette arbeidet og klarte å innhente en tillatelse for giftermålet.

Inngåelsen av ekteskapet var forbundet med frykt for reaksjoner. Isabella reiste fra hoffet til halvbroren som regjerte i Castilla under påskudd av å besøke broren Alfonsos grav i Ávila, mens Ferdinand krysset hele Castilla forkledd som tjener. Til slutt giftet paret seg den 19. oktober 1469 i Palacio de los Vivero i byen Valladolid.

Maktovertagelse og krig med Portugal

12. desember 1474 spredte nyheten seg om kong Henrik 4.s død i Madrid. Dette fikk Isabella til å søke tilflukt innenfor murene til Alcázar i Segovia, hvor hun fikk støtte fra politikeren Andres de Cabrera og Segovias råd. Dagen etter ble Isabella utropt til dronning av Castilla og León.

Isabellas regjeringstid fikk en vanskelig start. Kong Henrik 4. hadde utnevnt Isabella til sin etterfølger, så da hun steg opp til tronen i 1474, var det allerede flere planer om opprør mot henne. Det ble blant annet hevdet at Joanna la Beltraneja var den rettmessige dronningen, og andre la planer om å få Joanna til å gifte seg med onkelen sin, kong Afonso 5. av Portugal og invadere Castilla for å kreve tronen for seg selv.

I mai 1475 krysset den portugisiske kong Afonso og hans hær inn i Spania. Her giftet han seg med den unge Joanna. Det ble starten på en lang og blodig krig om makten i Castilla. Krigen bølget frem og tilbake i Castilla i nesten ett år, før den tilsynelatende ble avgjort i slaget ved Toro 1. mars 1476, der begge sider hevdet og feiret seier. Troppene til kong Afonso 5. ble slått av en fraksjon av Castillas styrker ledet av hertugen av Alba og kardinal Pedro Gonzáles de Mendoza, mens Afonsos sønn beseiret en annen fraksjon av Castillas styrker, som førte til at han befestet kontroll over slagmarken.

Som et motstykke til det tvetydige resultatet på slagmarken, valgte Isabella å innkalle domstolen ved Madrigal-Segovia (april–oktober 1476). Her ble hennes datter og eldste barn Isabella først sverget som arving til Castillas krone, noe som bidro til å legitimere hennes styre.

Samme år brøt det ut et opprør i Segovia, og Isabella red selv ut for å avslutte det, ettersom ektemannen Ferdinand var ute og kjempet mot muslimske styrker på denne tiden. Til tross for advarsler fra hennes mannlige rådgivere, red Isabella alene inn i byen for å forhandle med opprørerne, og hun lykkes i å avslutte opprøret.

Allikevel var ikke den hegemoniske kampen mellom Castilla og Portugal avsluttet. Partene utkjempet konflikten i Atlanterhavet, hvor begge ønsket å ta kontroll over Guinea som var en rik kilde til gull og slaver. Krigen pågikk i ytterligere tre år og endte med kastiljansk seier på land og portugisisk seier på havet.

Man valgte å inngå fire separate fredsavtaler, som alle ble undertegnet i Alcáçovas 4. september 1479, og ledet til følgende:

  • Portugal ga fra seg tronen i Castilla til fordel for Isabella, men det var dyrekjøpt, fordi Isabella måtte gi slipp på Guinea med sine gullgruver, Kapp Verde, Madeira, Azorene og vedkjenne en stor krigskompensasjon.
  • De katolske monarkene måtte også akseptere at Joanna la Beltraneja forble i Portugal i stedet for Spania og benådet alle undersåtter som hadde støttet Joanna og kong Afonso.
  • De katolske monarkene som hadde utropt seg til herskere over Portugal og donert landområder til adelsmenn måtte gi fra seg disse til den portugisiske kronen.
  • Isabella og Ferdinand erobret tronen, men man ga portugiserne eneretten til navigasjon og handel i hele Atlanterhavet sør for Kanariøyene. Dette førte til at Spania praktisk talt ble sperret ute fra Atlanterhavet og ble fratatt gullet fra Guinea, noe som førte til sinne blant folk i Andalucía.

Columbus' inntreden

Columbus foran dronningen
Isabella gav Kristoffer Columbus den økonomiske støtten han trengte for å gjennomføre sine oppdagelsesferder. Maleriet forestiller Columbus foran Isabella og Ferdinand, slik Emanuel Leutze forestilte seg det.
Av .

Kristoffer Columbus frigjorde Castilla fra denne vanskelige situasjonen til sjøs, fordi oppdagelsen av «den nye verden» førte til en ny og mye mer balansert deling av Atlanterhavet gjennom Tordesillas-avtalen i 1494.

Den første fasen av Columbus' oppdagelser i 1492 var forsiktig, fordi Isabella og Ferdinand var svært bevisst på grensesettingen til sjøs. De ville at Columbus skulle seile langs Kanariøyene, som på mange måter var den eneste gjenværende ekspansjonsveien.

Statsapparat og reformer

Ettersom Isabella lykkes med å sikre sin plass på den kastiljanske tronen, tok hun i 1474 fatt på en rekke sårt tiltrengte reformer. For å gjennomføre disse måtte hun effektivisere statsapparatet og det tilhørende kongelige hoffet.

Castilla befant seg i en slags anarkisk tilstand, fordi lite var gjort for å håndheve lover. Dette hadde ført til utbredelse av drap, voldtekt og ran. Dermed var Isabella nødt til å slå ned på kriminaliteten, og hun fikk redusert denne betraktelig ved hjelp av diverse reformer. Disse var sentrert sterkt rundt Isabellas prinsipper om rettferdighet, og hun betegnes som langt strengere og mer uforsonlig enn sin ektemann Ferdinand.

Den fremste reformen kom i 1476 da man opprettet en politistyrke kalt La Santa Hermandad («Det hellige brorskapet»). Den bestod av menn som var sterkt opptatt av å regulere lov og orden ved å patruljere veiene og landskapet og straffe ugjerningsmenn, samt kreve inn skatter. Disse spredte seg utover Castilla, León og Asturia.

Castilla hadde tidvis hatt en kaotisk økonomi og massiv gjeld under Isabellas forgjenger, noe som gjorde at hun ble nødt til å jobbe sterkt for å styrke kronens finansielle tilstand. Man oppdaget da at utgangspunktet for utbredelsen av fattigdom var utbredelsen av kongelige eiendommer, og dette medførte en økonomisk reform hvor man valgte å selge bort disse til gunstige priser.

Etterkommere

Isabella og Ferdinands eneste sønn døde ung, og datteren Johanna den vanvittige overtok tronen. Hun ble gift med Filip den smukke, og ble mor til blant andre den tysk-romerske keiseren Karl 5. En annen datter av Isabella og Ferdinand, Katarina av Aragon, ble gift med den engelske kongen Henrik 8., som den første av Henriks i alt seks koner. Katarina og Henrik fikk datteren Maria den blodige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Paul Bjarne Lyse

Ferdinand er oppgitt i artikkelen som Ferdinand V av Aragon. Såvidt eg kjenner til gifta Isabella seg med Ferdinand II av Aragon som i og med ekteskapet blei Ferdinand V av Castilla- Helsing Paul Bjarne Lyse.

svarte Ida Scott

Hei, Takk for oppmerksom kommentar! Det stemmer at Ferdinand før ekteskapet med Isabella og unionen med Castilla var Ferdinand 2. Han ble nok oppført som Ferdinand 5 her fordi det er hans offisielle nummer i den spanske kongerekka og fordi det er det artikkelen om ham heter. Jeg løste det her ved å kutte ut nummeret hans i denne artikkelen. Klikker du på artikkelen om ham, vil du se at det er forklart at han er kjent som både Ferdinand 2 og 5. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg