Genett
Genett forekommer i Spania.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Pantergaupe
Pantergaupe forekommer spredt i fjell- og skogtrakter i Spania og Portugal og regnes som en truet dyreart.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Dyregeografisk tilhører Spania den palearktiske region. Den iberiske halvøy, som i hovedsak vil si Spania og Portugal, har en del endemiske arter og underarter som blant annet spaniagaupe eller pantergaupe, og et innslag av nordafrikanske arter som genett, faraorotte og hvitbuksandhøne. Pattedyrfaunaen omfatter om lag 80 arter. Ekorn, røyskatt og mår lever bare i nord, dåhjort i sørvest og rådyr over hele landet.

De fleste større pattedyr er sjeldne og finnes bare i avsidesliggende strøk; vesentlig fjelltrakter, eller reservater. Dette gjelder bjørn, ulv, pantergaupe, pyreneisk steinbukk, gemse, hjort og villsvin. Mange rovdyr, som rødrev, villkatt, snømus, ilder, steinmår, grevling og oter, har stor utbredelse. Kanin og sørhare er tallrike.

Fuglelivet er rikt og variert. Arter fra varmere strøk som svartvingeglente, springvaktel og kamsothøne har sin nordgrense i Spania, mens nordlige arter som fjellrype, storfugl og ringtrost hekker i Pyreneene. Hele 23 rovfuglarter hekker, blant annet sjeldenheter som keiserørn, lammegribb og munkegribb og den meget vanlige rødfalken. Tallrike fugler fra Skandinavia som gjess, ender, vadere, måker og spurvefugler overvintrer i Spania eller raster der under trekket. Las Marismas langs Guadalquivir er et av Europas viktigste vinteroppholdssteder for våtmarksfugler.

I europeisk målestokk er krypdyrfaunaen rik, med fire skilpaddearter, tolv slanger og cirka tyve øgler. Blant slangene finnes vanlig huggorm i den nordlige del av landet; videre Latastes huggorm og øglesnok, som er giftig, men ikke regnes som farlig for mennesker.

Øglene omfatter ormeøgle, kameleon, gekkoer, skinker og firfisler. Noen av de tyve amfibieartene er stedegne eller endemiske. Atlanterhavskysten og Biscayabukta er rik på fisk og skalldyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg