Dyregeografisk tilhører Spania den palearktiske region. Den iberiske halvøy (Spania og Portugal) har en del endemiske arter og underarter (bl.a. spaniagaupe) og et innslag av nordafrikanske arter som genett, faraorotte og hvitbuksandhøne. Pattedyrfaunaen omfatter om lag 80 arter. Ekorn, røyskatt og mår lever bare i nord, dåhjort i sørvest og rådyr over hele landet. De fleste større pattedyr er sjeldne og finnes bare i avsidesliggende strøk, vesentlig fjelltrakter eller reservater. Dette gjelder bjørn, ulv, pantergaupe, pyreneisk steinbukk, gemse, hjort og villsvin. Mange rovdyr har stor utbredelse: rødrev, villkatt, snømus, ilder, steinmår, grevling og oter. Kanin og sørhare er tallrike.

Fuglelivet er rikt og variert. Arter fra varmere strøk (svartvingeglente, springvaktel, kamsothøne) har sin nordgrense i Spania, mens nordlige arter som fjellrype, storfugl og ringtrost hekker i Pyreneene. Hele 23 rovfuglarter hekker, bl.a. sjeldenheter som keiserørn, lammegribb, munkegribb og den meget vanlige rødfalken. Tallrike fugler fra Skandinavia, gjess og ender, vadere, måker og spurvefugler overvintrer i Spania eller raster der under trekket. Las Marismas langs Guadalquivir er et av Europas viktigste vinteroppholdssteder for våtmarksfugler.

I europeisk målestokk er krypdyrfaunaen rik: fire skilpaddearter, 12 slanger og ca. 20 øgler. Blant slangene er huggorm (nordlige del av landet), Latastes huggorm og øglesnoken, som er giftig, men ikke regnes som farlig for mennesker. Øglene omfatter ormeøgle, kameleon, gekkoer, skinker og firfisler. Noen av de 20 amfibieartene er endemiske (stedegne). Atlanterhavskysten og Biscayabukta er rik på fisk og skalldyr.

Les mer om Spanias geografi, Klima i Spania og Planteliv i Spania.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.