Det var den arabisk-mauriske innflytelse som dominerte det spanske kunsthåndverket frem til slutten av 1400-tallet. Men også senere har det mauriske vært en viktig faktor; både under renessansen og barokken var møblene preget av en rik dekor med forgylte arabesker, stjernemønstre, silkebrokade og gyllenlær. Akkurat som i Italia og Portugal ble prakt og representativitet satt foran bekvemmelighet. Men den utrolige bruken av gull og sølv, edelstener og elfenben ble forsøkt dempet med lover mot overflødighet.

Fajansekunsten

Fat
Fat i dreiet fajanse og glasert majolika med håndmalt lusterdekor. Utført i Spania under 1600-tallet.

Foruten møbelkunsten var keramikken den ledende grenen innen kunsthåndverket. Denne påvirket også den italienske fajansekunstens utvikling blant annet gjennom lusterdekoren, som var blitt introdusert av maurerne. Alhambra-vasene er de mest kjente eksemplene. Betydningsfull var også kakkelkunsten (keramiske fliser), som ble innført på 1300-tallet fra de islamske landene med Spania som første europeiske land. Viktige eksempler er de fargerike komposisjonene med figur- eller geometriske mønstre. Disse kunne dekke veggene i en bygning både inn- og utvendig.

Nyere tid

I nyere tid var årene rundt 1900 viktige, både innen design og arkitektur, men det er først fra midten av 1980-årene at spanske formgivere har inntatt en ledende plass på den europeiske designscene. Barcelona er et toneangivende sentrum både innen smykkekunst, møbelkunst og annen interiørdesign.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg