Fat
Fat i dreiet fajanse og glasert majolika med håndmalt lusterdekor. Utført i Spania under 1600-tallet.

Spansk design og kunsthåndverk er sammensatt av europeisk kristen og arabisk muslimsk kultur. Den arabisk-mauriske innflytelse dominerte det spanske kunsthåndverket frem til slutten av 1400-tallet. Stilen som fikk navnet mudéjar er virkningsfull, og med en høy grad av ornamentikk. Under 1500-tallet fikk keramikken et kraftig oppsving, med luster- og majolikafajanser. Koloniseringen av Amerika førte til at store rikdommer ble tilført Spania. Hoffet bestilte kostbarheter og håndverket blomstret. Antoni Gaudí hadde stor påvirkning omkring 1900, fremst som arkitekt, men også som møbelformgiver. 2000-tallet preges av småskala-produksjon og internasjonale initiativer.

Renessanse og barokk

Mudéjar preget og renessansen og barokken. Typisk var rikt dekorerte møbler med forgylte arabesker, stjernemønstre, silkebrokade og gyllenlær. Akkurat som i Italia og Portugal ble prakt og representativitet satt foran bekvemmelighet. Men den utrolige bruken av gull og sølv, edelstener og elfenben ble forsøkt dempet med lover mot overflødighet.

Fajansekunsten

Foruten møbelkunsten var keramikken den ledende grenen innen kunsthåndverket. Denne påvirket også den italienske fajansekunstens utvikling blant annet gjennom lusterdekoren, som var blitt introdusert av maurerne. Alhambra-vasene er de mest kjente eksemplene. Betydningsfull var også kakkelkunsten (keramiske fliser), som ble innført på 1300-tallet fra de islamske landene med Spania som første europeiske land. Viktige eksempler er de fargerike komposisjonene med figurer eller geometriske mønstre. Disse kunne dekke veggene i en bygning både inn- og utvendig.

1900-tallet

I nyere tid var årene rundt 1900 viktige, både innen design og arkitektur, men det er først fra midten av 1980-årene at spanske formgivere har inntatt en ledende plass på den europeiske designscene. Barcelona er et toneangivende sentrum både innen smykkekunst, møbelkunst og annen interiørdesign.

2000-tallet

Spansk design og kunsthåndverk har hatt en rivende utvikling under 2000-tallet. Som i andre land jobber flere utøvere nå med internasjonale samarbeidspartnere. Grensen mellom design og kunsthåndverk er delvis blitt visket ut.

Belysningsfirmaet Arturo Álvarez la i 2007 om strategien ved å involvere andre formgivere enn grunnleggeren selv. Lab Arturo Álvarez har blitt en inkubator for ideer og refleksjoner rundt belysning. Flere produkter fra firmaet har sterke skulpturale kvaliteter. Gulvlampen Gea som måler 180 centimeter er laget av netting i metall og silikon. Finessen ligger i at skjermen er med glidelås, slik at lyset kan åpnes opp for betrakteren. El Último Grito har også jobbet for firmaet. Den kunstnerisk utformede vegglampen Guau er konstruert over tre sirkulære transparente skjermer. Disse kan vinkles uavhengig av hverandre for å skape tilpassede belysningssituasjoner. Lampen fikk i 2010 Red Dot Product Design Award.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Mora, Tachy (2011). Cutting Edge Spanish Crafts : Innovation and design in contemporary craft industries, Fundación Española para la Innovación de la Artesania y Lunwerg

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg