Kunsthåndverk i Spania

Artikkelstart

Det var den arabisk-mauriske innflytelse som dominerte det spanske kunsthåndverket frem til slutten av 1400-tallet. Men også senere har det mauriske vært en viktig faktor; både under renessansen og barokken var møblene preget av en rik dekor med forgylte arabesker, stjernemønstre, silkebrokade og gyllenlær. Akkurat som i Italia og Portugal ble prakt og representativitet satt foran bekvemmelighet. Men den utrolige bruken av gull og sølv, edelstener og elfenben ble forsøkt dempet med lover mot overflødighet.

Fajansekunsten

Fat i dreiet fajanse og glasert majolika med håndmalt lusterdekor. Utført i Spania under 1600-tallet.

Foruten møbelkunsten var keramikken den ledende grenen innen kunsthåndverket. Denne påvirket også den italienske fajansekunstens utvikling blant annet gjennom lusterdekoren, som var blitt introdusert av maurerne. Alhambra-vasene er de mest kjente eksemplene. Betydningsfull var også kakkelkunsten (keramiske fliser), som ble innført på 1300-tallet fra de islamske landene med Spania som første europeiske land. Viktige eksempler er de fargerike komposisjonene med figur- eller geometriske mønstre. Disse kunne dekke veggene i en bygning både inn- og utvendig.

Nyere tid

I nyere tid var årene rundt 1900 viktige, både innen design og arkitektur, men det er først fra midten av 1980-årene at spanske formgivere har inntatt en ledende plass på den europeiske designscene. Barcelona er et toneangivende sentrum både innen smykkekunst, møbelkunst og annen interiørdesign.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg