Gibraltarstredet

Spania til venstre, Marokko til høyre
Gibraltarstredet
Av .

Artikkelstart

Gibraltarstredet er et strede mellom sørspissen av Spania og nordspissen av Marokko, som forbinder Middelhavet med Atlanterhavet. Sundet er 13 km bredt og 65 km langt; terskeldypet er 320 m.

Faktaboks

Uttale
gibrˈaltarstredet

Sundet markerer et brudd i fjellkjeden som går over fra Spania til de nordligste grener av Atlassystemet i Nord-Afrika. I Middelhavet er fordampingen større enn tilførselen av ferskvann, strømmen går derfor hovedsakelig innover. Atlanterhavsvannet er mindre salt og lettere, og flyter øverst. Langs bunnen strømmer noe av det salte, tunge middelhavsvannet utover. Strømmen varierer i styrke og omfang med tidevannet. Terskelen hindrer at det kalde dypvannet i Atlanterhavet kommer inn i Middelhavets basseng.

Jernbanetunnel under Gibraltarstredet

Gibraltarstredet har en strategisk viktig beliggenhet ved inngangen til Middelhavet, især av militære og transportmessige grunner. Ved flere anledninger har det vært debatt rundt muligheten for bro over stredet. I 2003 ble Spania og Marokko enige om utbyggingen av jernbanetunnel under Gibraltarstredet. Byggeprosjektet har som mål å forene Europa og Afrika. I følge tegningene skal en 28 km lang tunnel gå fra Punta Paloma i Cádiz til Punta Malabata i Tanger. Strekningen fra terminal til terminal er regnet til 30 minutter. Per 2013 er jernbanetunnelen fremdeles på planleggingsstadiet, og det er knyttet usikkerhet til om planene realiseres.

Det gamle norske navn på Gibraltarstredet var Nǫrvasund (Njørvasund).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg