El País
Blant de største spanske riksdekkende avisene er venstreorienterte El País (grunnlagt 1976). El País' lokaler i Madrid. Foto fra 2012.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

De fleste dagsaviser i Spania trykkes på spansk (kastiljansk), et mindretall på katalansk og baskisk, og enkelte er helt eller delvis tospråklige. Presse- og ytringsfriheten er nedfelt i den nye spanske grunnloven av 1978. Landets største mediekonsern er PRISA.

Den statlige radio- og fjernsynskanalen RTVE har konkurranse fra et stadig økende privat marked. De største riksdekkende avisene er venstreorienterte El País (1976), høyreorienterte El Mundo (1989) og ABC (1903), og nasjonalistiske La Vanguardia (1881) samt sportsavisen Marca Deportivo (1942).

El Pais, El Mundo og ABC er riksdekkende nyhetsaviser som utgis på spansk og har hovedkontor i Madrid. Nyhetsavisen La Vanguardia utgis både på spansk (kastiljansk) og katalansk og har hovedkontor i Barcelona. Lokalt er det distriktsavisene som dominerer. La Vanguardia og El Periódico (1978) er Catalonias mest leste nyhetsaviser. I de siste årene har konkurransen fra gratisaviser (for eksempel 20 Minutos) og nettaviser medført en betydelig nedgang i opplaget for tradisjonelle papiraviser.

Pressehistorie

Spanias første aviser

Spanias første papiraviser gikk ofte under den spanske betegnelsen gacetas, og kom på 1600-tallet, mens landet fremdeles var en stor og innflytelsesrik kolonimakt. Før dette hadde viktige nyheter, samtidsbeskrivelser og krigsreportasjer blitt skrevet i verseform, i en litterær sjanger kjent som folkediktene Romances noticieros. Gaceta de Madrid (1661) regnes for Spanias første ukeavis, mens Diario de Madrid (1758) var landets første dagsavis. Barcelona fikk sin første dagsavis Diario de Barcelona i 1792. Nyhetsaviser i dagens forstand kom først på 1800 tallet. De første var Novedades (1850), La Voz de Galicia (1872) og La Vanguardia (1881).

Fra blomstringstid til forbudstid

Da den kritiske journalistikken som oppstod i Spania i etterkant av opplysningstiden på slutten av 1700-tallet kom i konflikt med kirken og det spanske kongehusets interesser, ble det innført forbud mot flere aviser, blant annet El Pensador og El Censor. Vendepunktet for spanske aviser kom med Napoleonskrigen (1808–1812), da spansk presse opplevde en blomstringstid. Grunnloven av 1812 garanterte pressefrihet, noe som medførte en kraftig oppgang i antallet aviser. Et særtrekk ved den nye journalistikken var at den først og fremst var politisk; mange av avisene var nært knyttet til politiske partier og ideologier.

På deler av 1800-tallet og 1900-tallet ble spanske aviser lagt under streng sensur. Kong Ferdinand VII, som var konge etter uavhengighetskrigen mot Napoleon, innførte forbud mot liberale aviser. Pressefriheten led et nytt tilbakeslag i 1923, da diktaturet til Miguel Primo de Rivera ble innført. General Francisco Francos diktatur (1939–1975) er den lengste perioden med sensur i spansk presses historie.

Borgerkrig og diktatur

Under den spanske borgerkrigen (1936–1939) ble avisene talerør for de krigførende partene: nasjonalistene på den ene siden og republikanerne på den andre. Aviser på venstresiden ble konfiskert i de nasjonalistiske områdene, mens aviser på høyresiden ble konfiskert i de republikanske områdene. På begge sider forsvant informasjonen og avisene drev først og fremst politisk propaganda. Allianser med korrespondenter utenfor landet ble en viktig strategi for å sikre støtte fra internasjonal presse.

Ved Franco og nasjonalistenes maktovertakelse ble alle aviser som hadde forbindelser til Republikken inndratt. Pressen ble ved lov regjeringsdirigert, sjefredaktørene ble utpekt av regjeringen, nyhetsstoffet sensurert og avisene drev politisk propaganda for regimet. I journalistisk forstand kan denne perioden av spansk journalistikks historie deles i to:

  • 1939–1966: I de første tiårene etter krigen bar spanske aviser preg av streng kontroll og sensur av all form for kritikk av regimet. Avisene fra denne perioden kan deles inn i ulike kategorier: En gruppe aviser tilhørte Falangen og Movimiento Nacional, blant annet Arriba, Alcazar, Informaciones, og Pueblo. Flere aviser støttet den katolske kirken, blant annet avisen Ya. Noen privateide aviser hadde pressetillatelse fra staten, som ABC, La Vanguardia og La Voz de Galicia. I tillegg var det mange illegale aviser i omløp på 1940- og 1950-tallet; flere av disse hadde opplag på mange tusen. Den illegale pressen hadde nære bånd til regimekritiske organisasjoner av sosialistisk, anarkistisk og kommunistisk karakter.
  • 1966–1975: 1966 ble et nytt vendepunkt for spansk journalistikk da det kom ny presselov. Loven kom mens Manuel Fraga var minister for informasjon og presse. Den nye presseloven åpnet for noe mer frihet for private aviser, og det kom nye blader som Cambio 16, Cuadernos para el Diálogo, Triunfo og Destino. Disse bladene var enten månedsutgaver eller ukeblader og ble ikke utsatt for den samme strenge kontrollen som dagsavisene. De ble derfor viktige virkemidler i arbeidet for å fremme og spre ideer som kunne trekke det spanske samfunnet ut av diktaturet og mot et moderne vestlig demokrati. I samme periode kom også flere spanske eksempler på kjendisjournalistikk, blant annet ukebladene Hola, Diez Minutos, Lectura og Semana.

Overgangen til moderne spansk presse

Ved diktaturets slutt i 1975 ble det slutt på sensur av informasjon og kommunikasjonsvirksomhet, og avisene som tilhørte Falangen og Movimiento Nacional gikk inn i løpet av kort tid. I 1976 kom El País og Diario 16. Begge avisene var viktige for moderniseringen av landet i overgangstiden fra diktatur til demokrati. Kort tid etter kom økonomiske aviser som Cinco Días og Expansión og populære nyhetsblader som Interviú (1976) og Tiempo (1982). I 1989 ble nyhetsavisen El Mundo etablert. Mange regner denne avisen som en videreføring av Diario 16, avviklet i 2001. El País lanserte den første nettavisen i 1996, og i dag er det et stort mangfold av nettaviser i Spania.

Radio og fjernsyn

Spania har hatt riksdekkende fjernsynsdrift siden 1956. Under Francotiden (1936–1975) var sendingene og tilbudet preget av regimets sensurpolitikk. I 1966 opprettet Radiotelevisión Española (RTVE) den riksdekkende kulturkanalen La 2. Televisión Española (TVE) hadde monopol på fjernsynssendinger inntil 1988, da det kom ny lov om privat fjernsyn. På slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet ble det etablert en rekke nye kommersielle selskaper. Innføringen av et digitalt bakkenett tok tid, men digitale fjernsynssendinger ble endelig innført i april 2010, og har erstattet de analoge.

Digitale medier, internett og lovgivning

Med fremveksten av internett og digital teknologi har Spanias medielandskap gjennomgått betydelige forandringer. Online nyhetsplattformer og sosiale medier har gjort informasjon mer tilgjengelig og utfordret tradisjonelle mediers dominans. Nettaviser som El Confidencial og Eldiario.es har vokst i popularitet, og tilbyr alternative perspektiver til etablerte aviser som El País og El Mundo.

I takt med den digitale utviklingen har Spania sett en revisjon av sin medielovgivning. Lovgivningen søker å balansere behovet for å beskytte ytringsfriheten med behovet for å regulere innhold på nettet, spesielt med tanke på falske nyheter og desinformasjon. EU-reguleringer, som GDPR, har også påvirket hvordan personlige data håndteres av mediehus.

Mediekonsentrasjon og påvirkning

PRISA-gruppen, eieren av El País, representerer en signifikant mediekonsentrasjon i Spania. Denne konsentrasjonen reiser spørsmål om mediemangfold og uavhengighet i journalistikken. Det er bekymringer om at slike mediegiganter kan påvirke den offentlige diskursen og begrense pluralismen i nyhetsdekningen og ulike perspektiver.

Spanske medier har spilt en sentral rolle i å dekke store politiske hendelser som den katalanske uavhengighetsbevegelsen eller finanskrisen. Dette har ofte ført til spenninger, da forskjellige mediehus kan ha ulike politiske synspunkter og bidrar til å forsterke ideologiske skillelinjer. Nasjonale medier som El País og ABC har ofte vært kritiske til uavhengighetsbevegelsen og har støttet en sterkere sentralmakt. På den annen side har regionale medier i Catalonia, som Ara og TV3, vært mer sympatiske til uavhengighetsbevegelsen. Denne polariseringen i mediene har bidratt til å forme offentlige meninger og har ofte speilet den politiske spenningen i regionen, og dette har understreket viktigheten av et mangfold av perspektiver og balansert rapportering i det spanske mediemiljøet.

Regionale medier spiller en viktig rolle i å fremme et meningsmangfold, med blant annet tv og aviser som utgis på katalansk og baskisk. Aviser som Ara (katalansk), Berria (baskisk) og TV3 gir viktige alternativer til riksdekkende medier og er essensielle for å opprettholde språklig og kulturelt mangfold.

Spesielt under den økonomiske krisen som startet i 2008, spilte media en nøkkelrolle i å informere publikum om krisens virkninger og regjeringens respons. Mange aviser og nettbaserte medier som for eksempel El País utførte en viktig rolle i å avdekke korrupsjon og økonomisk misbruk, noe som bidro til politiske endringer og økte krav om gjennomsiktighet i offentlig forvaltning.

Fremveksten av nye medieformer

Det digitale skiftet har også medført fremveksten av nye medieformer i Spania, som har endret måten folk konsumerer nyheter og underholdning på.

  1. Podkasting har blitt stadig mer populær i Spania, med et mangfold av temaer som strekker seg fra komedie og underholdning til nyheter og politikk. Podkaster som «La Vida Moderna» har blitt kulturelle fenomener, og tilbyr en alternativ plattform for diskusjon og kommentar om samtidige hendelser. Dette formatet tiltrekker seg en yngre lytterskare og er blitt et viktig verktøy for meningsdannelse og informasjonsspredning.

  2. Influensere på sosiale medieplattformer som TikTok, Instagram og YouTube har blitt sentrale aktører i det spanske medielandskapet. De har evnen til å forme meninger, særlig blant yngre målgrupper. Deres innflytelse strekker seg utover tradisjonelle medieroller, og de deltar ofte i sosiale og politiske diskusjoner, noe som blander underholdning med alvorlige temaer.

  3. Sosiale medier har også blitt en viktig kilde til nyheter for mange spanjoler. Plattformer som Twitter og Facebook brukes ikke bare til å dele og diskutere nyheter, men også til å mobilisere for politiske saker og organisere protester, som det var tilfellet under 15-M-bevegelsen.

Disse endringene i medielandskapet reflekterer en overgang fra tradisjonelle til digitale og desentraliserte former for nyhetsproduksjon og -konsum. De representerer en evolusjon i måten informasjon spres og konsumeres, og påvirker dyptgående den offentlige diskurs og politiske prosesser i Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg