Gibraltar. Av . Begrenset gjenbruk

Gibraltar

Faktaboks

Uttale
sp. utt. xibraltˈar, eng. dʒibrˈå:ltə, norsk ʃibrˈaltar
Også kjent som

arabisk Jabal al-Tarik, Tariks fjell

Offisielt navn
Gibraltar
Norsk navn
Gibraltar
Statsform
Parlamentarisk selvstyre
Innbyggertall
34003 iflg folketellingen i 2012.
Landareal
6,8 km²
Totalareal
6,8 km²
Innbyggere per km²
5 000,00
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Nasjonaldag
10. september (1967)
Statsoverhode
Elizabeth II
Statsminister
Fabian Picardo (Chief Minister)
Mynt
Gibraltar Pound
Symbol
£
Valutakode
GIP
Nasjonalsang
Gibraltar Anthem. Tekst og musikk: Peter Emberley.
Flagg
Gibraltar er en opptil 426 m høy odde av jurakalkstein, kjent som «the Rock». Den stuper bratt ned mot sjøen i øst og skråner slakere mot vest, der byen Gibraltar ligger.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Av /Store norske leksikon ※.

Gibraltar

Av /Store norske leksikon ※.

Gibraltars karakteristiske profil sett fra sør. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Gibraltar er en britisk kronkoloni nær sørspissen av Spania, på en halvøy mellom Algecirasbukta (Gibraltarbukta) og Middelhavet. Gibraltar har et areal på 6,5 kvadratkilometer med en estimert befolkning på 34 003 innbyggere i 2020.

Kolonien styres formelt av en guvernør, som også er koloniens øverstkommanderende. Han har ved sin side et utøvende råd, som etter konstitusjonen av 1964 har stor innflytelse, og en rådgivende forsamling. De to rådene danner fra 1968 en nasjonalforsamling. I praksis har Gibraltar selvstyre på alle områder unntatt i utenriks- og forsvarsspørsmål. I forbindelse med Brexit forlot også Gibraltar EU og det er enighet om at Storbritannia og EU kan forhandle om vilkår for at Gibraltar kan delta i Schengenavtalen.

Natur

Halvøya er en opptil 426 meter høy odde av jurakalkstein, kjent som «the Rock». Den stuper bratt ned mot sjøen i øst og skråner slakere mot vest, der byen Gibraltar ligger.

Klippen inneholder en rekke tunnelerte veier, der de fleste driftes av det militære og er stengt for almenheten. Sterke befestninger er sprengt inn i fjellet. Størstedelen av arealet opptas av militære anlegg. En smal, flat landtange, som under andre verdenskrig ble gjennomskåret av en kanal, gir forbindelse nordover. Her ligger en 0,6 til 1 kilometer bred nøytral sone og den internasjonale lufthavnen.

Klima

Gibraltar har middelhavsklima; middeltemperatur i kaldeste måned (januar–februar) er 12,5 °C og i varmeste måned (august) 24,5 °C. Årlig nedbørmengde er cirka 800 millimeter. Naturlige vannløp finnes ikke, og drikkevannsforsyningen er avhengig av regnvann som samles i store bassenger, supplert med avsaltingsanlegg.

Befolkning

Gibraltar er ett av de tettest befolkede områdene i verden, med 5000 innbyggere per kvadratkilometer. 75 prosent av befolkningen er gibraltere med britisk statsborgerskap, det vil si personer som er født på Gibraltar før 1925 og deres etterkommere. De fleste gibraltere er av genovesisk, portugisisk og maltesisk avstamning. Engelsk er offisielt språk, men det tales også spansk, italiensk og portugisisk. Tre fjerdeler av innbyggerne tilhører den romersk-katolske kirke.

Næringsliv

Gibraltar har få muligheter til landbruk, ingen mineralressurser og industrien er nærmest uten betydning. Tradisjonelt har arbeid for de militære myndigheter betydd mye, med skipsverft som den viktigste aktiviteten. Den britiske tilstedeværelsen har imidlertid blitt trappet ned i senere tid, og bidro med kun cirka syv prosent av økonomien mot 60 prosent i midten av 1980-årene. Viktigere for økonomien og sysselsettingen er finansvirksomheten, turismen og service til skipsfarten. Gibraltar har tre tørrdokker og et havnebasseng på 180 hektar, beskyttet bak tre moloer, og er en viktig flåtebase og bunkringsstasjon med mange skipsanløp.

Gibraltar vedtok i 1967 en selskapsforordning som ga en spesiell skattemessig behandling for internasjonale virksomheter, noe som førte til vekst innen bank- og forsikringstjenester. Flere selskaper benytter Gibraltar som finansielt sentrum.

Historie

Navnet Gibraltar (arabisk Jabal al-Tarik, Tariks fjell) stammer fra Tarik, som 711 erobret halvøya (og det vestgotiske rike i Spania) og lot bygge et kastell for å sikre forbindelsen til Afrika. Spanierne holdt Gibraltar besatt i 1309 til 1333 og fra 1462 og anla nye befestninger. Under den spanske arvefølgekrig ble Gibraltar inntatt av britiske og nederlandske stridskrefter i 1704, og tilfalt England ved Utrecht-freden 1713. Ved åpningen av Suezkanalen fikk Gibraltar økt betydning. Under den annen verdenskrig spilte Gibraltar en viktig rolle for de alliertes krigføring i Middelhavet og tjente blant annet som hovedkvarter og flåte- og flybase ved landgangen i Fransk Nord-Afrika. Etter den britiske flåteaksjon mot Oran i juli 1940 ble Gibraltar bombet av franske fly, og senere gjentatte ganger av italienske og tyske flystyrker.

Spania har etter andre verdenskrig gjentatte ganger understreket sitt krav på Gibraltar. På FNs anmodning ble det i 1967 avholdt en folkeavstemning som gav et overveldende flertall mot innlemmelse i Spania (12 138 stemmer mot 44). Spania stengte deretter grensen fra 1969 til 1985. Spania har opprettholdt sitt krav på kolonien. I 1991 foreslo Spania at Gibraltar skulle få indre selvstyre med felles spansk-britisk overhøyhet, et forslag som ble avvist av Gibraltar. Fremstøtet er blitt gjentatt senere, men i 2002 sa 99 prosent av innbyggerne nei til delt styre i en folkeavstemning. I mangel av gjennomslag for sine synspunkter har Spania blokkert Gibraltars tilknytning til EU. Spania og Storbritannia har likevel samarbeidet, blant annet om å få bukt med den omfattende smuglingen gjennom kolonien. I 1990-årene reduserte britene sitt militære nærvær betydelig. Striden fikk et nytt oppsving da britene i 2004 holdt en storstilt 300-årsmarkering for opprettelsen av kronkolonien. EU har presset på for å få bilagt striden, som har vart like lenge, og senere samme år forpliktet regjeringene i de to landene og Gibraltar seg til å arbeide for en fremtidig løsning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg