Gibraltar av . Begrenset gjenbruk

Gibraltar

Gibraltar er en opptil 426 m høy odde av jurakalkstein, kjent som «the Rock». Den stuper bratt ned mot sjøen i øst og skråner slakere mot vest, der byen Gibraltar ligger.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Av /Store norske leksikon ※.

Gibraltar

Av /Store norske leksikon ※.

Gibraltars karakteristiske profil sett fra sør. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Gibraltar, britisk kronkoloni nær sørspissen av Spania, på en halvøy mellom Algecirasbukta (Gibraltarbukta) og Middelhavet; 6,5 km2 med en estimert befolkning på 29 258 innbyggere (CIA World Fact Book, 2014).

Faktaboks

uttale:
sp. utt. xibraltˈar, eng. dʒibrˈå:ltə, norsk ʃibrˈaltar
også kjent som:

arabisk Jabal al-Tarik, Tariks fjell

Flagg

Kolonien styres formelt av en guvernør, som også er øverstkommanderende. Han har ved sin side et utøvende råd, som etter konstitusjonen av 1964 har stor innflytelse, og en rådgivende forsamling. De to rådene danner fra 1968 en nasjonalforsamling. I praksis har Gibraltar selvstyre på alle områder unntatt i utenriks- og forsvarsspørsmål.

Natur

Halvøya er en opptil 426 m høy odde av jurakalkstein, kjent som «the Rock». Den stuper bratt ned mot sjøen i øst og skråner slakere mot vest, der byen Gibraltar ligger. En smal, flat landtange, under den annen verdenskrig gjennomskåret av en kanal, gir forbindelse nordover. Her ligger en 0,6–1 km bred nøytral sone og den internasjonale lufthavnen.

Klima

Gibraltar har middelhavsklima; middeltemperatur i kaldeste måned (januar–februar) er 12,5 °C og i varmeste måned (august) 24,5 °C. Årlig nedbørmengde er ca. 800 mm. Naturlige vannløp finnes ikke, og drikkevannsforsyningen er avhengig av regnvann.

Befolkning

78 % av befolkningen er gibraltere med britisk statsborgerskap, det vil si personer som er født på Gibraltar før 1925 og deres etterkommere. De fleste gibraltere er av genovesisk, portugisisk og maltesisk avstamning. Engelsk er offisielt språk, men det tales også spansk, italiensk og portugisisk. 3/4 av innbyggerne tilhører den romersk-katolske kirke.

Næringsliv

Gibraltar har få muligheter til landbruk, ingen mineralressurser og industrien er nærmest uten betydning. Tradisjonelt har arbeid for de militære myndigheter betydd mye. Den britiske tilstedeværelsen har imidlertid blitt trappet ned i senere tid, og bidrog med kun ca. 7 % av økonomien (mot 60 % i midten av 1980-årene). Viktigere for økonomien og sysselsettingen er finansvirksomheten, turismen og service til skipsfarten. Gibraltar har tre tørrdokker og et havnebasseng på 180 hektar, beskyttet bak tre moloer, og er en viktig flåtebase og bunkringsstasjon med mange skipsanløp. Sterke befestninger er sprengt inn i fjellet. Størstedelen av arealet opptas av militære anlegg.

Historie

Navnet Gibraltar (arabisk Jabal al-Tarik, Tariks fjell) stammer fra Tarik, som 711 erobret halvøya (og det vestgotiske rike i Spania) og lot bygge et kastell for å sikre forbindelsen til Afrika. Spanierne holdt Gibraltar besatt i 1309–33 og fra 1462 og anla nye befestninger. Under den spanske arvefølgekrig ble Gibraltar inntatt av britiske og nederlandske stridskrefter i 1704, og tilfalt England ved Utrecht-freden 1713. Ved åpningen av Suezkanalen fikk Gibraltar økt betydning. Under den annen verdenskrig spilte Gibraltar en viktig rolle for de alliertes krigføring i Middelhavet og tjente blant annet som hovedkvarter og flåte- og flybase ved landgangen i Fransk Nord-Afrika. Etter den britiske flåteaksjon mot Oran i juli 1940 ble Gibraltar bombet av franske fly, og senere gjentatte ganger av italienske og tyske flystyrker.

Spania har etter den annen verdenskrig gjentatte ganger understreket sitt krav på Gibraltar. På FNs anmodning ble det i 1967 avholdt en folkeavstemning som gav et overveldende flertall mot innlemmelse i Spania (12 138 stemmer mot 44). Spania stengte deretter grensen i 1969–85. Spania har opprettholdt sitt krav på kolonien. I 1991 foreslo Spania at Gibraltar skulle få indre selvstyre med felles spansk-britisk overhøyhet, et forslag som ble avvist av Gibraltar. Fremstøtet er blitt gjentatt senere, men i 2002 sa 99 % av innbyggerne nei til delt styre i en folkeavstemning. I mangel av gjennomslag for sine synspunkter har Spania blokkert Gibraltars tilknytning til EU. Spania og Storbritannia har likevel samarbeidet, blant annet om å få bukt med den omfattende smuglingen gjennom kolonien. I 1990-årene reduserte britene sitt militære nærvær betydelig. Striden fikk et nytt oppsving da britene i 2004 holdt en storstilt 300-årsmarkering for opprettelsen av kronkolonien. EU har presset på for å få bilagt striden, som har vart like lenge, og senere samme år forpliktet regjeringene i de to landene og Gibraltar seg til å arbeide for en fremtidig løsning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg