Beliggenhet

av Júlio Reis. CC BY SA 3.0

Tenerife, den største av Kanariøyene (Islas Canarias). Areal 2034 km2 med 897 879 innbyggere (2014). Sammen med øyene La PalmaLa Gomera og El Hierro utgjør Tenerife den spanske provinsen Santa Cruz de Tenerife. Hovedstaden på Tenerfife er Santa Cruz de Tenerife med 205 279 innbyggere (2014).

Tenerife har form av en langstrakt trekant, smalest i nordøst, og er bygd opp av vulkanske bergarter. Naturen er av meget vekslende karakter. Den snøkledde vulkanen Teide er Spanias høyeste fjell (3718 moh.). Stor caldera, Las Cañadas. Strendene er fra naturens side svarte, pga. lavasanden. Mange steder er det anlagt kunstige strender med lys sand, bl.a. stranden Las Teresitas. Tenerife har flere nasjonalparker: Las Cañadas (med Teide), Mascadalen og Anangahalvøya.

Klimatisk kan Tenerife deles i to. Den nordlige delen får nedbør med passatvindene, 400–600 mm, konsentrert til månedene oktober–mars. Den sørlige delen av øya ligger i regnskyggen av Teide, og er svært tørr, med ørkenvegetasjon over store områder. I den nordlige delen av øya er plantelivet rikt, med en rekke endemiske arter. Særlig kjent er drakeblodstreet, Dracaena draco, i Icod de los Vinos. Fjellsiden av Teide er kledd med løvskog (arter i laurbærfamilien) og barskog (kanarifuru), den sistnevnte for det meste plantet etter å ha vært sterkt desimert tidligere. Berømt botanisk hage i Orotavadalen nær Puerto de la Cruz. I motsetning til plantelivet er faunaen meget artsfattig. Et bemerkelsesverdig trekk er den totale mangelen på giftige dyr.

Det dyrkes bl.a. bananer, tomater, tidliggrønnsaker, tobakk og sukkerrør. Tomatavlingene blir for en stor del flysendt til Vest-Europa. Industrien er lite utbygd, med unntak av hovedstaden Santa Cruz de Tenerife, som blant annet har et større oljeraffineri og en god havn. Universitetet i San Cristóbal de la Laguna er Kanariøyenes eldste, etablert i 1927. Tenerife har meget stor turisttrafikk. Turistutbyggingen er bevisst lagt til øyas sørlige del, som også er den minst frodige. Kjente turiststeder er Puerto de la Cruz og La Orotava i nord og Playa de las Américas, Los Cristianos (tidligere fiskerlandsby) på sørkysten. Dessuten Ten Bel, Garachico m.fl.

Internasjonale lufthavner er Reina Sofía i sør og Los Rodeos i nord. Godt utbygd veinett rundt hele øya. Fra Santa Cruz de Tenerife går Autopista (motorvei) TF-1 sørover langs østkysten og TF-5 vestover.

Tenerife har 31 kommuner:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.