Beliggenhet
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Kommuner på Tenerife
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Kart over Tenerife
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Tenerife

Tenerife. Observasjonsforholdene er meget gode på Kanariøyene. Her sees noen av de mange teleskopene er som er utplassert. I bakgrunnen vulkanen Teide, som er Spanias høyeste fjell (3718 m), og ligger dekket av snø store deler av året. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tenerife, den største av Kanariøyene (Islas Canarias). Areal 2034 km2 med 897 879 innbyggere (2014). Sammen med øyene La Palma, La Gomera og El Hierro utgjør Tenerife den spanske provinsen Santa Cruz de Tenerife. Hovedstaden på Tenerife er Santa Cruz de Tenerife med 205 279 innbyggere (2014).

Faktaboks

Uttale
tenerˈife

Natur

Orotavadalen og Teide sett fra Los Souces.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Tenerife: Los Gigantos-klippene på sørvest-kysten av øya
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Tenerife har form av en langstrakt trekant, smalest i nordøst, og er bygd opp av vulkanske bergarter. Naturen er av meget vekslende karakter. Den snøkledde vulkanen Teide er Spanias høyeste fjell (3718 moh.). Stor caldera, Las Cañadas. Strendene er fra naturens side svarte, pga. lavasanden. Mange steder er det anlagt kunstige strender med lys sand, bl.a. stranden Las Teresitas. Tenerife har flere nasjonalparker: Las Cañadas (med Teide), Mascadalen og Anangahalvøya.

Klimatisk kan Tenerife deles i to. Den nordlige delen får nedbør med passatvindene, 400–600 mm, konsentrert til månedene oktober–mars. Den sørlige delen av øya ligger i regnskyggen av Teide, og er svært tørr, med ørkenvegetasjon over store områder. I den nordlige delen av øya er plantelivet rikt, med en rekke endemiske arter. Særlig kjent er drakeblodstreet, Dracaena draco, i Icod de los Vinos. Fjellsiden av Teide er kledd med løvskog (arter i laurbærfamilien) og barskog (kanarifuru), den sistnevnte for det meste plantet etter å ha vært sterkt desimert tidligere. Berømt botanisk hage i Orotavadalen nær Puerto de la Cruz. I motsetning til plantelivet er faunaen meget artsfattig. Et bemerkelsesverdig trekk er den totale mangelen på giftige dyr.

Næringsliv

Det dyrkes bl.a. bananer, tomater, tidliggrønnsaker, tobakk og sukkerrør. Tomatavlingene blir for en stor del flysendt til Vest-Europa. Industrien er lite utbygd, med unntak av hovedstaden Santa Cruz de Tenerife, som blant annet har et større oljeraffineri og en god havn. Universitetet i San Cristóbal de la Laguna er Kanariøyenes eldste, etablert i 1927. Tenerife har meget stor turisttrafikk. Turistutbyggingen er bevisst lagt til øyas sørlige del, som også er den minst frodige. Kjente turiststeder er Puerto de la Cruz og La Orotava i nord og Playa de las Américas, Los Cristianos (tidligere fiskerlandsby) på sørkysten. Dessuten Ten Bel, Garachico m.fl.

Internasjonale lufthavner er Reina Sofía i sør og Los Rodeos i nord. Godt utbygd veinett rundt hele øya. Fra Santa Cruz de Tenerife går Autopista (motorvei) TF-1 sørover langs østkysten og TF-5 vestover.

Kommuner og byer 

Tenerife har 31 kommuner:

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg