Faktaboks

Filip 2.
Filip II, Felipe II, Philip II, Phillip II, som konge av Portugal: Filip 1., som hertug av Nederlandene: Filip 3.
Født
21. mai 1527, Valladolid, Spania
Død
13. september 1598
Filip 2

Filip 2. var konge i Spania i perioden 1556–1598, og konge av Portugal (som Filip 1.) i perioden 1580–1598. Han var eneste sønn av Karl 5, tysk-romersk keiser og spansk konge, og den portugisiske prinsesse Isabella.

Filip var innesluttet og alvorlig, og hadde en rik begavelse, men svak helse. Han fikk en omhyggelig, men utelukkende spansk oppdragelse. Allerede i 1543 ektet han Maria av Portugal, som i 1545 fødte ham sønnen Don Carlos.

Fra 1543 førte Filip regentskapet i Spania, men Karl 5s plan om å få ham til keiser i Tyskland strandet. I 1554 ektet Filip dronning Maria 1 Tudor («den blodige») av England. Ekteskapet var barnløst, og han forlot henne hurtig for å overta sin fars land. Faren abdiserte i 1555 fra de italienske besittelsene og Nederland, og i 1556 fra Spania med koloniene. Dette var Europas mektigste og mest vidstrakte rike.

Filip som konge

Filip var fanatisk og intolerant mot alle som ikke blindt lystret hans og kirkens vilje. Han styrte strengt eneveldig, stilte seg i spissen for den motreformasjonen mot det protestantiske Europa og kjempet med glødende energi for denne saken, men på begge punkter kom han til kort. Han satte seg grundig inn i alle detaljer i styret og fikk skriftlige innberetninger om alt; men følgen ble mangel på overblikk og en langsom forretningsgang. Etter sin far arvet Filip krigen med Frankrike, som endte heldig ved freden i Cateau-Cambrésis i 1559, hvoretter Filip ektet Henrik 2s datter, Elisabet av Valois.

Hertugen av Albas blodige undertrykkelse av nederlendernes rettigheter og religionsfrihet førte derpå til deres berømte frihetskrig (også kalt åttiårskrigen) i årene 1572–1648. Da Filip splittet sine krefter ved samtidig å angripe England, led Den spanske armada det store nederlaget i 1588 som for alltid knekket Spanias sjømakt.

Også i de franske religionskrigene blandet Filip seg inn; støttet kraftig den katolske liga og øvde en tid stor innflytelse, men overfor Henrik 4 led han nederlag. Derimot beseiret Filip flere ganger tyrkerne, således i sjøslaget ved Lepanto i 1571, og i 1580 erobret han Portugal, som han krevde i egenskap av dattersønn av Emanuel den store.

Imidlertid ruinerte de mange krigene Spanias velstand, Filips tyranni underkuet den borgerlige frihet, inkvisisjonen den religiøse, kjetterne ble brent, og de dyktige morisker underkuet. Resultatet av Filips politikk var materiell ruin for Spania, selv om landet opplevde en storhetstid i litteratur, malerkunst og filosofi.

Som et symbol for Filips karakter og maktfullkommenhet står det mektige klosterpalasset Escorial.

Etterkommere

Med Maria av Portugal hadde han sønnen Don Carlos. Han kom i motsetningsforhold til faren Filip, som fikk ham sperret inne, og Carlos døde under uklare omstendigheter. I sitt fjerde ekteskap med den østerrikske erkehertuginne Anna fikk Filip sønnen Filip 3, som etterfulgte ham som konge av Spania og Portugal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg