Catalonia (katalansk: Catalunya) er en autonom region i det nordøstlige Spania, og omfatter provinsene Barcelona, Girona (Gerona), Lérida og Tarragona. Regionens areal er 32 113 km², og kan sammenliknes med Jylland i Danmark. Innbyggertallet er 7,5 millioner (2012). Hovedstaden er Barcelona.

Regionen grenser i øst mot Middelhavet og i nord mot Frankrike, Andorra og Pyreneene, med topper på 2500–3000 moh. En lavere fjellrygg (Catalanides) går nordøst–sørvest et stykke innenfor kysten, og danner et skille mellom industribyene ved kysten og jordbruksdistriktene i innlandet. Flere korte elver går fra denne ryggen ut til kysten, størst er Llobregat. Lenger inne i landet renner Segre fra Pyreneene mot sørvest til Ebro, som så bryter gjennom kystfjellene i en trang dal.

Catalonia er Spanias nest mest folkerike region, etter Andalucia. Omtrent to tredjedeler av befolkningen bor i byområdet rundt Barcelona. Spansk (castellano) og katalansk er offisielle språk, og siden 2010 er også aranesisk offisielt språk i hele Catalonia. Aranesisk er en variant av oksitansk og snakkes i Val d'Aran. På 1960- og 1970-tallet var det stor tilflytting til Catalonia fra andre spanske regioner som Andalucia, Murcia og Extremadura. Innvandringen har i de siste tiårene vært økende, selv om mange nå returnerer til sitt hjemland. Den muslimske delen av befolkningen har i denne tiden steget fra 30 000 til over 400 000, og utgjør på flere steder 20 prosent av innbyggertallet. Det religiøse mangfoldet har blitt større i løpet av de siste tiårene, selv om katolisismen uten tvil er den mest utbredte religionen. I 2013 hadde Catalonia blant annet rundt 200 moskeer, og henholdsvis 30 og 55 hinduistiske og buddhistiske templer. Byen Barcelona er et populært turistmål, og kirken Sagrada Família er i dag Spanias mest besøkte monument.

Catalonia er en region med en sterk egenidentitet, og mange nasjonalister ønsker fullstendig uavhengighet fra Spania. Eget regionalt språk og flagg, egen nasjonaldag 11. september, samt egen nasjonalsang er viktige symboler for identiteten. Katalansk nasjonalisme har bred politisk oppslutning og støttes både av venstre-, sentrums-, og høyrepartier. Selv om regionens folkevalgte regionale parlament (La Generalitat) har stor grad av selvstyre innenfor områder som kultur, turisme, utdanning og boligpolitikk, har den statlige sentraladministrasjonen ansvar for store områder som blant annet militæret og rettsvesenet. En egen regional politistyrke, ‘Mozos de Escuadra’ har ansvar for trafikksikkerhet og orden.

Forholdet mellom Catalonia og Spanias regjering har i senere tid vært svært anspent. I 2014 fremmet Artur Mas, tidligere leder for Catalonias autonome parlament forslag om folkeavstemning om uavhengighet. Spanias regjering avviste forslaget med at en folkeavstemning kun basert på stemmer fra innbyggerne i Catalonia er grunnlovsstridig. En alternativ folkeavstemning om Catalonias politiske framtid fant sted i regionen i november 2014, men ble ikke godkjent av spanske myndigheter på grunn av manglende juridisk forankring, og kan bare regnes for å være symbolsk.

Ved valget til Catalonias parlament i september 2015 oppnådde partiene som støtter uavhengighet (koalisjonen Junts pel Sí og det radikale venstrepartiet CUP) 47,7 prosent av stemmene, mens partiene som er mot uavhengighet fikk flest stemmer, med et resultat på 51,7 prosent. På grunn av valgordningen fikk separatistene likevel flertall i antall mandater (72 av 135). Fra 2016 ledes Catalonias parlament av Carles Puigdemont fra uavhengighetspartiet Convergencia Democrática de Cataluña (CDC). Puigdemont viderefører Mas’ politikk og har flertall i det regionale parlamentet til å iverksette tiltak for å opprette den uavhengige staten Catalonia, til tross for at et vedtak om løsrivelse er grunnlovsstridig. Sentralregjeringen i Madrid har på sin side konsekvent avvist alle tiltak fra separatistene og har fått støtte fra høyesterett.  

For tiden er uavhengighetsspørsmålet en av de største konfliktene i spansk politikk, ved siden av arbeidsledighet og økonomisk utvikling. Ideen om et uavhengig Catalonia har omfattende juridiske og økonomiske konsekvenser, både for Spania og Catalonia. En eventuell løsrivelse fra Spania vil blant annet medføre at Catalonia må søke eget medlemskap i internasjonale organisasjoner, blant annet i EU.

Kystbyene har dominert regionens økonomiske utvikling, og bosetningen er sterkt konsentrert til middelhavskysten. Barcelona er Spanias fremste industri- og handelsby, og en av de viktigste havnebyene ved Middelhavet. Industrien omfatter bilindustri (¼ av landets produksjon), metall-, kjemisk og petrokjemisk industri. Tekstilindustrien, som går tilbake til 1300-tallet, er fortsatt betydelig, med Sabadell og Tarrasa som ledende sentre i tillegg til Barcelona. Jordbruket sysselsetter cirka 10 prosent av de yrkesaktive. Om lag 35 prosent av arealet er oppdyrket; oliven og vindruer har tradisjonelt vært de viktigste avlinger, men erstattes mer og mer av korn, grønnsaker og frukt. Det produseres både røde, hvite og musserende viner. Spesielt kjent er distriktene Alella, Penedès, Priorato og Tarragona. Kunstvanning er særlig utbredt i provinsen Lérida. I fjelldalene er det et stort saue- og geitehold. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. april skrev Marita Liabø

Ifølge språkrådet og orbøkene skriver vi "Catalonia" på norsk. "Katalonia" er ikke tillatt. (Men vi skriver "katalansk" og "katalaner".) Den samme vekslingen mellom C og k finner vi blant annet i "Canada" ("kanadier"), "California" ("kalifornier"/"californier") og "Calabria" ("kalebreser"/"calabreser").

26. april svarte Gunn Aarli

Hei, Marita
Det har du rett i. Når det gjelder stedsnavn følger leksikonet normalt skrivemåtene som er fastsatt av Språkrådet, så artikkelen er oppdatert. Takk for innspillet!

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.