Faktaboks

Også kjent som
katalansk Catalunya, spansk Cataluña
Uttale
katalˈunja
Catalonia i Spania

Catalonia er en autonom region i det nordøstlige Spania som omfatter provinsene Barcelona, Girona, Lleida og Tarragona. Regionens areal er 32 113 kvadratkilometer, og innbyggertallet er 7,7 millioner (2022). Hovedstaden er Barcelona.

Regionen har en sterk egenidentitet, og mange nasjonalister ønsker fullstendig uavhengighet fra Spania. Det regionale språket er katalansk. Dette sammen med regionens flagg, nasjonaldagen 11. september og nasjonalsangen er viktige symboler for identiteten. Katalansk nasjonalisme har bred politisk oppslutning og støttes av partier både til venstre, i sentrum og til høyre i politikken.

Natur

Regionen grenser i øst mot Middelhavet og i nord mot Frankrike, Andorra og Pyreneene, med topper på 2500–3000 meter over havet. En lavere fjellrygg, Catalanides, går nordøst–sørvest et stykke innenfor kysten, og danner et skille mellom industribyene ved kysten og jordbruksdistriktene i innlandet. Flere korte elver går fra denne ryggen ut til kysten, størst er Llobregat. Lenger inne i landet renner Segre fra Pyreneene mot sørvest til Ebro, som så bryter gjennom kystfjellene i en trang dal.

Folk og samfunn

Catalonias nasjonaldag 11. september
Regionen har en sterk egenidentitet, og mange nasjonalister ønsker fullstendig uavhengighet fra Spania.
Catalonias nasjonaldag 11. september
Av /Getty.

Catalonia er Spanias nest mest folkerike region, etter Andalucia. Omtrent to tredjedeler av befolkningen bor i byområdet rundt Barcelona. Spansk (castellano) og katalansk er offisielle språk, og siden 2010 er også aranesisk offisielt språk i hele Catalonia. Aranesisk er en variant av oksitansk og snakkes i Val d'Aran.

På 1960- og 1970-tallet var det stor tilflytting til Catalonia fra andre spanske regioner som Andalucia, Murcia og Extremadura. Innvandringen har i de siste tiårene vært økende. Den muslimske delen av befolkningen utgjør flere steder opptil 20 prosent av innbyggertallet. Det religiøse mangfoldet har blitt større i løpet av de siste tiårene, selv om katolisismen uten tvil er den mest utbredte religionen. I 2013 hadde Catalonia blant annet rundt 200 moskeer, og henholdsvis 30 og 55 hinduistiske og buddhistiske templer. Byen Barcelona er et populært turistmål, og kirken Sagrada Família er i dag Spanias mest besøkte monument.

Kunstnerne Salvador Dalí (1904–1989) og Joan Miró (1893–1983) og arkitekten Antoni Gaudí (1852–1926) er verdenskjente katalanske personligheter.

Stat og politikk

Regionens folkevalgte lovgivende forsamling, La Generalitat de Catalunya (som består av et parlament, en regjering og en president) har blant annet ansvar for områder som arbeid, økonomi, skatt, kultur, turisme, utdanning og boligpolitikk. Spanias sentraladministrasjon har ansvar for blant annet militæret og rettsvesenet. En egen regional politistyrke, Mossos d'Esquadra, har blant annet ansvar for trafikksikkerhet, offentlig orden og kriminaletterforskning.

Forholdet mellom Catalonia og Spanias regjering har siden 2010 vært svært anspent. I 2017 ble det avholdt en folkeavstemning i Catalonia, som ble erklært ulovlig av spanske myndigheter.

Spørsmålet om Catalonias løsrivelse fra Spania er den største konflikten i spansk politikk. Ideen om et uavhengig Catalonia har omfattende juridiske og økonomiske konsekvenser, både for Spania og Catalonia. En eventuell løsrivelse fra Spania vil blant annet medføre at Catalonia må søke eget medlemskap i internasjonale organisasjoner, blant annet i EU.

Næringsliv

Catalonias hovedstad Barcelona er Spanias fremste industri- og handelsby, og en av de viktigste havnebyene ved Middelhavet. Kirken Sagrada Família i Barcelona er i dag Spanias mest besøkte monument.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kystbyene har dominert regionens økonomiske utvikling, og bosetningen er sterkt konsentrert til middelhavskysten. Barcelona er Spanias fremste industri- og handelsby, og en av de viktigste havnebyene ved Middelhavet. Industrien omfatter bilindustri (25 prosent av landets produksjon), metall-, kjemisk og petrokjemisk industri. Tekstilindustrien, som går tilbake til 1300-tallet, er fortsatt betydelig, med Sabadell og Tarrasa som ledende sentre i tillegg til Barcelona. Jordbruket sysselsetter cirka ti prosent av de yrkesaktive. Om lag 35 prosent av arealet er oppdyrket; oliven og vindruer har tradisjonelt vært de viktigste avlingene, men erstattes mer og mer av korn, grønnsaker og frukt. Det produseres både røde, hvite og musserende viner. Spesielt kjent er distriktene Alella, Penedès, Priorato og Tarragona. Kunstvanning er særlig utbredt i provinsen Lléida. I fjelldalene er det et stort saue- og geitehold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Marita Liabø

Ifølge språkrådet og orbøkene skriver vi "Catalonia" på norsk. "Katalonia" er ikke tillatt. (Men vi skriver "katalansk" og "katalaner".) Den samme vekslingen mellom C og k finner vi blant annet i "Canada" ("kanadier"), "California" ("kalifornier"/"californier") og "Calabria" ("kalebreser"/"calabreser").

svarte Gunn Aarli

Hei, Marita Det har du rett i. Når det gjelder stedsnavn følger leksikonet normalt skrivemåtene som er fastsatt av Språkrådet, så artikkelen er oppdatert. Takk for innspillet!

svarte Christian Stranger-Johannessen

Dere bruker likevel "Katalonia" i flere andre artikler:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%22katalonia%22+site%3Asnl.no

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei! Du har rett – her er vi inkonsekvente. Vi skal få tatt en sjau og gjennomgått skrivemåten i andre artikler. Hilsen Jostein i SNL-redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg