Faktaboks

Uttale
almerˈía
Etymologi
av arabisk al-Mariyah, ‘havets speil’

Almería er en provins i Spania som ligger lengst sørøst i Andalucía. Den har et areal på 8775 kvadratkilometer og et innbyggertall på 717 700 (2014). Hovedstaden er Almería.

Provinsen består av fruktbare daler som ligger mellom høye fjellrygger på rundt 2000 meter over havet. Klimaet er varmt og tørt. Det drives betydelig dyrking av frukt, grønnsaker, oliven, sukkerrør og mandler over store, plastdekkede drivhusområder. Det plastdekkede jordbruksområdet er stort (28 576 hektar i 2013) og konsentrert, noe som gjør det lett synlig fra verdensrommet. Jordsmonnet i provinsen er tørt og ørkenaktig og krever derfor store mengder kunstig vanning.

Det drives også med brytning av metaller (særlig jern, sølvholdig blymalm og gull). Marmorproduksjonen har i senere år hatt en voksende betydning for områdets økonomi. Provinsens ørkenlandskap er populært med tanke på filminnspilling, og det er blitt spilt inn rundt 200 filmklassikere i provinsens filmstudio. På grunn av sitt tørre og varme klima er Almería er et populært turiststed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg