Juan Carlos, konge av Spania i perioden 1975–2014, med kongetittelen Juan Carlos 1. Han er gift med Sofia. Juan Carlos spilte en viktig rolle i de politiske forhandlingene i liberaliseringsprosessen og demokratiovergangen i Spania. I hans regjeringstid ble grunnloven av 1978 vedtatt, og Spania ble et konstitusjonelt monarki. Juan Carlos abdiserte 19. juni 2014, og hans sønn overtok som Spanias konge, Felipe 6.
Juan Carlos
Faktaboks
Juan Carlos 1
- Uttale
- juan cˈarlos
- Født
- 5. januar 1938, Roma

Juan Carlos

Sofia og Juan Carlos.
Kongefamilie og oppvekst
Juan Carlos er eldste sønn av Don Juan de Borbón, greve av Barcelona (1913–1993) og Maria de las Mercedes de Borbón Dos Sicilias y Orleans (1910–2000). Han er sønnesønn av tidligere kong Alfons 13 av Spania, som forlot landet i 1931 uten å abdisere. Den spanske kongefamilien slo seg ned i Roma, der Juan Carlos ble født den 5. januar 1938. Dette var under den spanske borgerkrigen (1936–1939).
Juan Carlos ble sendt til Spania for å gå på skole der fra han var 10 år gammel. Senere fikk han også militærutdannelse ved Academia General Militar de Zaragoza og universitetsutdannelse fra Universidad Complutense (Madrid).
Ekteskapet med dronning Sofia
Juan Carlos giftet seg i Hellas i 1962 med Sofia (født 1938) av Hellas, datter av kong Paul og dronning Frederika. Paret flyttet til Palacio de la Zarzuela i Spania i1963. De har tre barn: Elena (1963), Cristina (1965) og Felipe (1968). Døtrene har den spanske prinsessetittelen Infanta, mens sønnen var tronarving, fra 2014 konge.
Juan Carlos blir konge
Under diktaturet til Francisco Franco (1939–1975) oppsto en konflikt rundt arveretten til den spanske tronen. Franco hadde tilrettelagt forholdene for gjeninnføringen av monarki, men i en periode var det usikkert hvem som skulle arve tronen. Konflikten handlet om valget mellom Don Juan, faren, eller Juan Carlos, sønnen. Faren Don Juan var greve av Barcelona og sønn av tidligere konge Alfons 13, og var ifølge dynastiets regler den rettmessige tronfølgeren. På den andre siden sto Juan Carlos, som var blitt anerkjent av general Franco, landets daværende statsoverhode, som første arveberettigede til den spanske tronen.
Franco ønsket Juan Carlos til konge, og i 1969 vedtok nasjonalforsamlingen den nye tronfølgeloven, og Juan Carlos fikk gradvis flere representasjonsoppgaver. I perioder tett opp under Francos død fungerte Juan Carlos som statsoverhode. Den 22. november 1975, to dager etter Francos død, ble Juan Carlos tatt i ed som Spanias konge. To år senere, i 1977, ga hans far Don Juan offisielt avkall på sin rett til tronen.
Regjeringstid
Selv om Juan Carlos i 1969 hadde sverget troskap til prinsippene i Francos politiske bevegelse Movimiento Nacional, ble han sammen med statsminister Adolfo Suarez en av de viktigste drivkreftene til at Spania raskt utviklet seg i demokratisk retning etter Francos død. Et av de mest sentrale trekkene han foretok som konge var å stanse militærkuppet i den spanske nasjonalforsamlingen den 23. februar 1981, en handling han mottok mye heder og ære for, både nasjonalt og internasjonalt. Etter dette økte hans popularitet betraktelig, også blant dem som i utgangspunktet hadde vært skeptiske til den nye kongen. Han regjerte i 39 år med kongetittelen Juan Carlos 1. Han og Sofia har fått beholde sine kongelige titler etter abdikasjonen.
Kongehusets fremtid
Juan Carlos var en populær konge i Spania i det meste av sin regjeringstid, men mot slutten, i kjølvannet av skandalene rundt den spanske kongefamilien etter 2012, viste flere meningsmålinger at populariteten hadde avtatt. Da Juan Carlos gjorde det kjent at han ønsket å abdisere i 2014, oppsto det samtidig en debatt rundt landets statsform og muligheten for en folkeavstemning om republikk. Det foreligger foreløpig ingen offisielle planer om en slik folkeavstemning. En endring av landets statsform forutsetter en modifikasjon av grunnloven.
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
- Det spanske kongehusets offisielle hjemmeside (på engelsk)
Kommentarer (4)
skrev Knut Are Tvedt
svarte Gunn Aarli
svarte Sverre Olav Lundal
svarte Gunn Aarli
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.