Spania, Sierra Nevada

Alhambra var de mauriske kalifers residens i Granada, Andalucía på 1200–1300-tallet. I bakgrunnen sees fjellkjeden Sierra Nevada hvor de høyeste toppene er snødekte det meste av året. I Sierra Nevada ligger den høyeste toppen på det spanske fastlandet, Mulhacén, 3478 moh. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Spania (Hovedkart)

Spania

Av /Store norske leksikon ※.

Spania ligger på Pyreneerhalvøya, også kalt Den iberiske halvøya. Landet har kyst til Atlanterhavet i nord (Biscayabukta), nordvest og sørvest og Middelhavet i øst og sør. Det grenser i vest til Portugal, i nordøst til Frankrike og Andorra. I sør, nær Gibraltarstredet, ligger den britiske kronkolonien Gibraltar. Til Spania hører Kanariøyene i Atlanterhavet, eksklavene Ceuta og Melilla ved Marokko, og Balearene (Islas Baleares) samt småøyene Peñón de Vélez de la Gomera, Islas de Alhucemas, Islas Chafarinas og Isla de Alborán i Middelhavet.

Spanias høyeste fjell er Teide på øya Tenerife, 3715 meter over havet. Det høyeste fjellet på fastlandet er Cerro de Mulhacén, 3478 meter over havet.

Ebro er Spanias lengste elv med hele lengden innenfor landets grenser (Tajo er lengre, men er delt mellom Spania og Portugal).

Spania har en kyststrekning på rundt 2500 kilometer.

Geologi

Spania, la Meseta og Burgos

Nesten halvparten av landet utgjør en stor høyslette, la Meseta. Fjellkjeden Sistema Central deler sletta i en nordlig og en sørlig del. Landskap med olivenlunder fra den sørlige delen, ved Toledo i Castilla la Nueva. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Pyreneerhalvøya tilhører en gammel blokk av jordskorpen og består for en stor del av bergarter fra Jordens oldtid, kambrosiluriske, devonske og karbonske sedimenter. Mot slutten av denne perioden, ved overgangen karbon–perm, ble lagene foldet og stedvis gjennomtrengt av smeltemasse fra dypet, som størknet til granitter. Landområdet ble derved sammensveiset til en blokk som så gjennom millioner av år ble tæret ned til et flatt landområde. Denne landplaten ble påvirket av jordskorpebevegelser som resulterte i oppsprekking og stedvis skråstilling av lagene. I tertiær ble så Pyreneene og Sierra Nevada foldet opp, samtidig med dannelsen av blant annet Alpene, Karpatene, Atlasfjellene og Himalaya.

Topografi

Burgos

Byen Burgos ligger på den nordlige delen av la Meseta, i Castilla-León. Sentralt i bildet sees den gotiske katedralen, påbegynt 1221. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Spanias topografi er dominert av den sentrale høyslette, la Meseta, et relativt flatt landskap omkranset av fjellkjeder. Det avgrenses i nord av fjellkjeden Cordillera Cantábrica, i øst og nordøst av fjellene i Sistema Ibérico og i sør av Sierra Morena. Mesetaen deles naturlig i en nordlig og en sørlig del ved fjellkjeden Sistema Central nord for Madrid. Den nordlige delen, som i grove trekk svarer til landskapet Castilla la Vieja, ligger rundt 800 meter over havet. Castilla la Nueva, sør for fjellene, har en gjennomsnittshøyde på 600 meter.

Elvene Duero og Tajo renner i vestlig retning over mesetaen og munner ut i Porto og Lisboa. Elven Guadiana lenger sør ender som grenseelv mellom Spania og Portugal og munner i Golfo de Cádiz. Guadalquivir, sør for Sierra Morena, er Andalucías lengste elv og renner i sørvestlig retning gjennom Córdoba og Sevilla mot marsklandet Las Marismas. Ebro i nordøst renner ut i Middelhavet sør for Tarragona, og drenerer med bielver en sjettedel av Spanias areal. Elven har stor vannføring, da de fleste bielvene kommer fra de nedbørrike Pyreneene. Disse elvene har brakt med seg enorme mengder løsmateriale som er avsatt på slettelandet og i Ebros delta.

Spania har en kyststrekning på rundt 2500 kilometer. Langs Biscaya i nord er kystsletten smal, og fra kysten reiser fjellene i Kantabriske fjell (Cordillera Cantábrica) seg stedvis bratt. Høyeste topp her er Torre de Cerredo, 2648 meter over havet, i Picos de Europa. I vest bøyer fjellkjeden mot sørvest og går over i et lavere ås- og dallandskap i Galicia. En rekke små dalfører løper mot kysten og gir dette området gode, naturlige havner i beskyttede bukter der havet har trengt inn i dalene (ríaskyst). I øst møter fjellkjeden Pyreneene, som danner grensen mot Frankrike.

Kystsletta langs Middelhavet er for en stor del bygd opp av sedimenter fra innlandet og er bredere enn langs nordkysten. Virkelig kystsletteland finner man imidlertid først vest for Gibraltar, ved Atlanterhavet. Dette lavlandet strekker seg 300 kilometer inn i landet, og utgjør et viktig jordbruksområde. I sørøst reiser fjellområdene i Sistemas Béticos seg, og lengst i sør, i Sierra Nevada, finner man den høyeste toppen på det spanske fastlandet, Mulhacén, 3478 meter over havet (også målt til 3482 meter over havet). Kanariøyene er bygd opp av vulkanske bergarter. TeideTenerife, 3718 meter over havet, er det høyeste fjellet på spansk territorium.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg