Spanias geografi

Alhambra var de mauriske kalifers residens i Granada, Andalucía på 1200–1300-tallet. I bakgrunnen sees fjellkjeden Sierra Nevada hvor de høyeste toppene er snødekte det meste av året. I Sierra Nevada ligger den høyeste toppen på det spanske fastlandet, Mulhacén, 3478 moh. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Nesten halvparten av landet utgjør en stor høyslette, la Meseta. Fjellkjeden Sistema Central deler sletta i en nordlig og en sørlig del. Landskap med olivenlunder fra den sørlige delen, ved Toledo i Castilla la Nueva. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Byen Burgos ligger på den nordlige delen av la Meseta, i Castilla-León. Sentralt i bildet sees den gotiske katedralen, påbegynt 1221. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Pyreneerhalvøya tilhører en gammel blokk av jordskorpen og består for en stor del av bergarter fra Jordens oldtid, kambrosiluriske, devonske og karbonske sedimenter. Mot slutten av denne perioden, ved overgangen karbon–perm, ble lagene foldet og stedvis gjennomtrengt av smeltemasse fra dypet, som størknet til granitter. Landområdet ble derved sammensveiset til en blokk som så gjennom millioner av år ble tæret ned til et flatt landområde. Denne landplaten ble påvirket av jordskorpebevegelser som resulterte i oppsprekking og stedvis skråstilling av lagene. I tertiær ble så Pyreneene og Sierra Nevada foldet opp, samtidig med dannelsen av bl.a. Alpene, Karpatene, Atlasfjellene og Himalaya.

Spanias topografi er dominert av den sentrale høyslette, la Meseta, et relativt flatt landskap omkranset av fjellkjeder. Det avgrenses i nord av fjellkjeden Cordillera Cantábrica, i øst og nordøst av fjellene i Sistema Ibérico og i sør av Sierra Morena. Mesetaen deles naturlig i en nordlig og en sørlig del ved fjellkjeden Sistema Central nord for Madrid. Den nordlige delen, som i grove trekk svarer til landskapet Castilla la Vieja, ligger ca. 800 moh.; Castilla la Nueva, sør for fjellene, har en gjennomsnittshøyde på 600 m.

Elvene Duero og Tajo renner i vestlig retning over mesetaen, og munner ut i Porto og Lisboa. Elven Guadiana lenger sør ender som grenseelv mellom Spania og Portugal og munner i Golfo de Cádiz. Guadalquivir, sør for Sierra Morena, er Andalucías lengste elv og renner i sørvestlig retning gjennom Córdoba og Sevilla mot marsklandet Las Marismas. Ebro i nordøst renner ut i Middelhavet sør for Tarragona, og drenerer med bielver 1/6 av Spanias areal. Elven har stor vannføring, da de fleste bielvene kommer fra de nedbørrike Pyreneene. Disse elvene har brakt med seg enorme mengder løsmateriale som er avsatt på slettelandet og i Ebros delta.

Spania har en kyststrekning på ca. 2500 km. I nord langs Biscaya er kystsletten smal, og fra kysten reiser fjellene i Kantabriske fjell (Cordillera Cantábrica) seg stedvis bratt; høyeste topp er Torre de Cerredo, 2648 moh., i Picos de Europa. I vest bøyer fjellkjeden mot sørvest og går over i et lavere ås- og dallandskap i Galicia. En rekke små dalfører løper mot kysten og gir dette området gode, naturlige havner i beskyttede bukter der havet har trengt inn i dalene (rias-kyst). I øst møter fjellkjeden Pyreneene, som danner grensen mot Frankrike.

Kystsletta langs Middelhavet er for en stor del bygd opp av sedimenter fra innlandet og er bredere enn langs nordkysten. Virkelig kystsletteland finner man imidlertid først vest for Gibraltar, ved Atlanterhavet. Dette lavlandet strekker seg 300 km inn i landet, og utgjør et viktig jordbruksområde. I sørøst reiser fjellområdene i Sistemas Béticos seg, og lengst i sør, i Sierra Nevada, finner man den høyeste toppen på det spanske fastlandet, Mulhacén, 3478 moh. (også målt til 3482 moh).Kanariøyene er bygd opp av vulkanske bergarter. TeideTenerife, 3718 moh., er det høyeste fjell på spansk territorium.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg