Ceuta

Ceuta

Av /Store norske leksikon ※.

Ceuta er en spansk by og enklave på den marokkanske middelhavskyst i det nordvestlig Afrika, rundt 25 km sør for Gibraltarstredet. Byen er spansk territorium med status som autonom by i Spania og har et areal på 19 km2. Innbyggertallet har passert 84 000 (2012).

Faktaboks

uttale:
þˈeuta
også kjent som:
arab. Sebta

Natur

Utsikt over Ceuta fra Monte Hacho

Byen ligger på en odde som forbinder Monte Hacho, den ene av «Herkules' søyler», med fastlandet. Navnet Ceuta kommer av betegnelsen Septem Fratres («sju brødre») fra romertiden og henviser til byens sju høyder. Den høyeste toppen er 349 moh.

Næringsliv

Myntenheten i Ceuta er euro. Byen har en god havn med stor fergetrafikk med Spania. I tillegg er tjenestenæringen, fiske- og fiskeindustri, bryggerier og verksteder viktige for næringslivet. Smugling og narkotikatrafikk er et økende problem.

Historie

Av .

Opprinnelig var byen en fønikisk koloni, og har senere tilhørt romere, vandaler, bysantinere og arabere. Helt siden romerne har byen vært en garnisonsby. I middelalderen var Ceuta en betydelig handelsby. I perioden 1415 -1580 var byen under portugisisk herredømme. Det er verdt å merke seg at byen har beholdt det portugisiske våpenskjoldet i flagget sitt. Kong Filip 2 av Spania erobret Portugal i 1580 og ble konge over begge land. Dermed ble Ceuta innlemmet i det spanske kongedømmet. Da Portugal ble uavhengig i 1640, forble Ceuta en del av Spania, en status byen har hatt uavbrutt fra 1580 og fram til i dag. Ceuta var et viktig militært sentrum i den første perioden av den spanske borgerkrigen. Byen var blant de første som ble erobret av nasjonalistene under den spanske borgerkrigen. Opprøret i Ceuta fant sted den 17. juli 1936 og ble ledet av oberst Yagüe.

Folk og samfunn

Spansk (castellano) er offisielt språk i Ceuta, men en stor del av befolkningen snakker marokkansk arabisk. Ceutas befolkning har en relativ jevn fordeling mellom kristne og muslimer, men den muslimske delen av befolkningen har økt i senere år. Befolkningsveksten forklares delvis med høye barnetall i den muslimske delen av befolkningen og delvis med et økende antall spanjoler av marokkansk opprinnelse som har meldt flytting til Ceuta etter at Spania ble rammet av nedgangstider. Byen har også jødiske og indiske minoriteter, der begge utgjør henholdsvis 0,25 % av befolkningen.

Ceuta er en av EUs yttergrenser etter Schengen-avtalen, med grensekontroll for reisende fra Marokko. Byen er inngjerdet av et seks meter høyt dobbelt piggtrådgjerde. Grensen er sterkt bevoktet, både på spansk og marokkansk side, for å hindre ulovlig innvandring av folk som ønsker å komme seg videre til Europa. Innvandringen til Ceuta er hovedsakelig fra Ghana, Nigeria, Sierra Leone, Senegal, Guinea, Mali og Kamerun. Mange ulovlige innvandrere får bli i Ceuta fordi Spania mangler utvisningsavtaler med flere av disse landene. Marokko og Spania har en egen avtale om utvisning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg