Andorra er et fyrstedømme, med status som selvstendig stat.

Landet ligger i det sørvestlige Europa, på sørskråningen av Pyreneenes østlige del. Andorra har ingen kystlinje, landet grenser mot Frankrike og Spania. Med sine nåværende grenser er Andorra en av Europas eldste stater. Andorra omtales ofte som et av Europas «lilleputtland».

Landets nasjonalsang er El Gran Carlemany (Den store Karl den store) fra 1914. Teksten er skrevet av Juan Bautista Benlloch, Enric Marfany har skrevet melodien.

Med et areal på 468 km2 er Andorra på størrelse med Oslo kommune. Ruvende fjell dominerer landskapet. Det høyeste fjellet er Pic de la Pedrosa på 2946 moh., mens det laveste punktet er Riu Runer (840 moh.). Valira er den viktigste elven.

Andorras klima har mange likhetstrekk med klimaet i nabolandene, Frankrike og Spania, men landet har noe kjøligere somre og noe mer snø på grunn av fjellandskapet.

Kulturlandskapet Madriu-Perafita-Claror er et dalføre i Andorra som står oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Andorras befolkning er 72 786 (2014). Befolkningsveksten har i det siste vært 0,22 prosent per år. Antall barn per kvinne er 1,37. Størsteparten av befolkningen bor i urbane strøk. Hovedstaden Andorra la Vella er tettest befolket.

Forventet levealder er 84 år for kvinner, og noe lavere for menn (80 år). Rundt 50 prosent av befolkningen er i aldersgruppen 25 til 54 år.

Katolisismen er den dominerende religionen. Katalansk er offisielt språk, men det snakkes også spansk (kastiljansk) og fransk. En økende del av Andorras befolkning snakker portugisisk.

I 1973 innførte landet stemmerett for kvinner.

Andorra ble et parlamentarisk demokrati i 1993. Landet er en fyrstestat og har egen regjeringssjef, men Spania og Frankrike er ansvarlig for landets utenrikspolitikk. Statsoverhode er Frankrikes president og biskopen av Urgel i Spania. Disse har lokale representanter i Andorra, men har ikke vetorett.

Regjeringssjef er Antoni Martí Petit (siden 2011, gjenvalgt 2015) som fram til neste valg i 2019 representerer Demokratene for Andorra (DA) i en flertallsregjering.

Andorra er inndelt i sju sogn (Parròquies). Hvert sogn blir administrert av et folkevalgt kommuneråd.

Det er Frankrike og Spania som har det militære ansvar for Andorra, og landet har ikke eget forsvar. Andorra er ikke med i EU, men har egne avtaler for tollfrie varer. Landet er medlem av FN, Europarådet, ICC og OSSE.

Sant Joan de Caselles, middelalderkirke i Canillo, Andorra.

Sant Joan de Caselles av Ferran Llorens. CC BY SA 2.0

Andorra fikk tilbake sin frihet av Karl den store i 819 e.Kr., etter mange års krig mot maurerne. Andorra var i perioden 1278–1993 et fyrstedømme som var delt mellom Spania og Frankrike. Under andre verdenskrig var landet en fluktvei for allierte styrker og for jøder som var forfulgt av Gestapo. Ved en ny konstitusjon i 1993 ble landet en selvstendig stat med fyrstedømme som statsform.

Fra vintersportsstedet Grau Roig i Andorra, ca. 2050 moh.

iStockphoto. Begrenset gjenbruk

Andorra har lenge hatt status som skatteparadis, men dette er under endring (juni 2013). Landet har i mange år hatt nullskatt på inntekt, men landet revurderer nå denne ordningen. I de senere år har Andorras regjering praktisert en mer gjennomsiktig skattepolitikk, etter sterkt press fra Frankrike.

I 2009 vedtok Andorras regjering et utvidet samarbeid med flere land om utveksling av økonomisk informasjon. Norge og Andorra har inngått avtale om utveksling av skatteopplysninger (2012).

Bankvirksomheten er en viktig næring i Andorra. Landets myntenhet er euro (siden 2002). Euroen erstattet den tidligere andorranske francen.

Turistnæringen er viktig, og man regner at rundt 10 millioner turister besøker landet hvert år. Andre viktige næringer er møbelindustri, tømmer og kvegdrift. Tjenestesektoren representerer den viktigste delen av sysselsettingen (90 %).

Landets økonomi vokste med 1,6 prosent (2012) mens tilsvarende tall for Norge var 3,1 prosent. Arbeidsledigheten er til gjengjeld lav, og ble beregnet til 2,9 prosent for 2012 (CIA World Factbook), mens tilsvarende tall for Norge var 3,1 prosent.

Utdanningssystemet i Andorra er delt, og det finnes både katalanske, spanske (kastiljanske) og franske skoler.

Andorras universitet Universitat d’Andorra ble grunnlagt i 1997. Universitetet tilbyr bachelorstudier innen sykepleie, lærerutdanning og økonomisk-administrative fag.

Andorra har én statlig tv-kanal og to offentlige radiokanaler. Det digitale nettverket er godt utbygget. Les mer om massemedier i Andorra.

Forholdet mellom Andorra og Norge er godt. Norge har ingen egen ambassade i landet, men de diplomatiske forbindelser opprettholdes gjennom den norske ambassaden i Madrid.

Andorra er representert i Norge gjennom ambassadør bosatt i Andorra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.