Faktaboks

Offisielt navn
Principat d'Andorra
Norsk navn
Andorra
Uttale

and'årra

Hovedstad
Andorra la Vella
Statsform
Konstitusjonelt diarki (fyrstedømme med to fyrster)
Statsoverhode
Frankrikes president og biskopen av Seo de Urgel i Spania
Statsminister
Xavier Espot Zamora
Landareal
468 km²
Totalareal
468 km²
Innbyggertall
85 468 (2023)
Offisielt/offisielle språk
Katalansk
Religion
Katolisisme
Nasjonaldag
8. september
Valuta
Euro
Nasjonalsang
El Gran Carlemany
Flagg
Riksvåpen
Andorra, plassering
Andorra (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Andorra, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Andorra med naboland rundt, kart
Andorra og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Andorra er et fyrstedømme, med status som selvstendig stat.

Landet ligger i det sørvestlige Europa, på sørskråningen av Pyreneenes østlige del. Andorra har ingen kystlinje og grenser mot Frankrike og Spania. Med sine nåværende grenser er Andorra en av Europas eldste stater. Andorra omtales ofte som et av Europas «lilleputtland».

I 1921 ble El Gran Carlemany (Den store Karl den store) landets nasjonalsang. Teksten er skrevet av Juan Benlloch y Vivó. Enric Marfany Bons har skrevet melodien.

Geografi og miljø

Andorra

Andorra

Av /Store norske leksikon ※.

Med et areal på 468 kvadratkilometer er Andorra på størrelse med Oslo kommune. Ruvende fjell dominerer landskapet, med 65 topper over 2000 meters høyde. Det høyeste fjellet er Pic de la Pedrosa på 2943 meter over havet, mens det laveste punktet er Gran Valira på 840 meter over havet. Med en lengde på 35 kilometer er Vilara den viktigste elven. Elven renner mot sørvest og munner ut i Segre, en av Ebros bielver. 34,0 prosent av landets samlede areal er dekket av skog (2019).

Andorras klima har mange likhetstrekk med klimaet i nabolandene, Frankrike og Spania, men landet har noe kjøligere somrer og noe mer snø på grunn av fjellandskapet.

Kulturlandskapet Madriu-Perafita-Claror er et dalføre i Andorra som i 2004 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Dalføret gir et innblikk i hvordan befolkningen i de høyere områder av Pyreneene i årtusener har høstet naturressursene.

Folk og samfunn

Andorras befolkning er 85 468 (2023). Fra 2022 til 2023 ble antall innbyggere redusert med 0,11 prosent. Fødsels- og dødsratene per 1000 innbyggere er på henholdsvis 6,87 og 7,96. Antall barn per kvinne er 1,46 (2022).

Andorra la Vella er Europas høyestliggende hovedstad. Den har 22 873 innbyggere (2023). Landets nest største by er Escaldes-Engordany med 14 724 innbyggere (2021). 87,8 prosent av befolkningen bor i urbane strøk (2023).

Forventet levealder er 85,3 år for kvinner og 80,7 år for menn (2018).

51,7 prosent av innbyggerne i Andorra har utenlandsk statsborgerskap (2021). De tre største utenlandske befolkningsgrupper er spanjoler (24,8 prosent), portugisere (11,2 prosent) og franskmenn (4,5 prosent).

89,5 prosent av innbyggerne er kristne. De fleste tilhører den romersk-katolske kirke. Katalansk er offisielt språk, men det snakkes også kastiljansk, fransk, portugisisk og engelsk.

I 1970 innførte landet stemmerett for kvinner.

Stat og politikk

Andorras nasjonalforsamling
Andorras nasjonalforsamling, Consell General, holder til i bygningen til høyre. Til 2011 brukte nasjonalforsamlingen bygningen til venstre, Casa de la Vall.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Andorra ble et parlamentarisk demokrati i 1993. Landet er en fyrstestat og har egen regjeringssjef, men Spania og Frankrike er ansvarlige for landets utenrikspolitikk. Statsoverhode er Frankrikes president og biskopen av Urgel i Spania. Disse har lokale representanter i Andorra, men har ikke vetorett.

Ved valget i april 2019 mistet partiet Demokratene for Andorra (DA) flertallet i parlamentet, men ble fortsatt det største partiet. Sammen med partiet Units per al Progrés dannet Demokratene for Andorra (DA) en ny flertallsregjering med Xavier Espot Zamora som statsminister. Ved valget i april 2023 fikk partiene Demokratene for Andorra (DA) og Committed Citizens flertall i parlamentet og dannet en liberal-konservativ koalisjonsregjering med Xavier Espot Zamora som fortsatt statsminister.

Andorra er inndelt i sju sogn (Parròquies). Hvert sogn blir administrert av et folkevalgt kommuneråd.

Det er Frankrike og Spania som har det militære ansvar for Andorra, og landet har ikke eget forsvar. Andorra er ikke med i EU, men har egne avtaler for tollfrie varer. Landet er medlem av FN, Europarådet, IMF, OSSE og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Historie

Sant Joan de Caselles
Sant Joan de Caselles, middelalderkirke i Canillo, Andorra.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Andorra fikk tilbake sin frihet av Karl den store i 819 evt., etter mange års krig mot maurerne. Andorra var i perioden 1278–1993 et fyrstedømme som var delt mellom Spania og Frankrike. Under andre verdenskrig var landet en fluktvei for allierte styrker og for jøder som var forfulgt av Gestapo. Ved en ny konstitusjon i 1993 ble landet en selvstendig stat med fyrstedømme som statsform.

Økonomi og næringsliv

Fra vintersportsstedet Grau Roig i Andorra, ca. 2050 moh.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Andorras bruttonasjonalprodukt (BNP) økte med 8,9 prosent i 2021. Bruttonasjonalinntekten (BNI) per innbygger var i 2021 på 46 530 amerikanske dollar. Dette var høyere enn i nabolandene Frankrike (44 160 amerikanske dollar) og Spania (26 690 amerikanske dollar).

Andorra hadde lenge status som skatteparadis. Andorras handels- og samarbeidsavtale med EU har imidlertid ført til at Andorras regjering praktiserer en mer gjennomsiktig skattepolitikk. Etter sterkt press fra Frankrike ble det i 2018 innført en inntektsskatt på maksimum ti prosent. I 2009 vedtok Andorras regjering et utvidet samarbeid med flere land om utveksling av økonomisk informasjon.

Primærnæringene sysselsetter én prosent av den yrkesaktive befolkningen. Det dyrkes hvete, bygg, ris, poteter, grønnsaker og tobakk. Skogbruket er av betydning for landets møbelindustri. Andelen som er sysselsatt i industrien er 13,0 prosent. Det produseres sigarer og sigaretter, konjakk, parfyme, elektriske maskiner og utstyr, tekstiler, lærvarer, byggemateriell og møbler. De tjenesteytende næringene, herunder turistnæringen sysselsetter 86,0 prosent av den yrkesaktive befolkningen. Andorra er den største vintersportsdestinasjonen i Pyreneene. 5,4 millioner turister besøkte Andorra i 2021. Bank- og finanssektoren er godt utbygd og av betydning for utenlandske investeringer. Landets valuta er euro.

De viktigste handelspartnere er Spania og Frankrike.

Kunnskap og kultur

Utdanningssystemet i Andorra er delt, og det finnes både katalanske, spanske (kastiljanske) og franske skoler. Det er 10 års skoleplikt (6–16 år), og de videregående skolene er 3-årige. Noen av de videregående skolene fører fram til international baccalaureate. Det katalanske systemet er multispråklig, og det undervises i alle de tre offisielle språkene, samt engelsk. De franske skolene får støtte fra den franske staten, mens de spanske skolene får støtte fra fra den katolske kirke.

Andorras universitet Universitat d’Andorra ble grunnlagt i 1997. Universitetet tilbyr blant annet bachelorstudier innen medisin, lærerutdanning og økonomisk-administrative fag.

Andorra har én statlig tv-kanal og to offentlige radiokanaler. Det digitale nettverket er godt utbygd, og mesteparten av befolkningen bruker internett.

Andorra og Norge

Diplomatiske forbindelser

Norge har ingen egen ambassade i landet. De diplomatiske forbindelser opprettholdes gjennom den norske ambassaden i Madrid. Andorra er representert i Norge gjennom ambassadør bosatt i Andorra.

Utveksling av skatteopplysninger

Norge og Andorra inngikk i 2012 en avtale om utveksling av skatteopplysninger.

Samhandel

Norges samhandel med Andorra er meget begrenset. I 2022 beløp Norges import fra Andorra seg til ni millioner norske kroner, mens eksporten var på to millioner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg