Faktaboks

Uttale

and'årra

Offisielt navn
Principat d'Andorra
Norsk navn
Andorra
Statsform
Parlamentarisk demokrati
Hovedstad
Andorra la Vella
Innbyggertall
85 708
Landareal
468 km²
Totalareal
468 km²
Innbyggere per km²
183,1
Offisielt/offisielle språk
Katalansk
Religion
Katolisisme
Nasjonaldag
8. september
Statsoverhode
Frankrikes president og biskopen av Seo de Urgel i Spania
Statsminister
Xavier Espot Zamora
Mynt
Euro
Valutakode
EUR
Nasjonalsang
El Gran Carlemany
Flagg
Riksvåpen
Andorra

Andorra

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Andorra er et fyrstedømme, med status som selvstendig stat.

Landet ligger i det sørvestlige Europa, på sørskråningen av Pyreneenes østlige del. Andorra har ingen kystlinje og grenser mot Frankrike og Spania. Med sine nåværende grenser er Andorra en av Europas eldste stater. Andorra omtales ofte som et av Europas «lilleputtland».

I 1921 ble El Gran Carlemany (Den store Karl den store) landets nasjonalsang. Teksten er skrevet av Juan Benlloch y Vivó. Enric Marfany Bons har skrevet melodien.

Geografi og miljø

Med et areal på 468 km2 er Andorra på størrelse med Oslo kommune. Landet ligger i fjellkjeden Pyreneene. Ruvende fjell dominerer landskapet, med 65 topper over 2000 meters høyde. Det høyeste fjellet er Pic de la Pedrosa på 2943 meter over havet, mens det laveste punktet er Gran Valira på 840 meter over havet. Med en lengde på 35 kilometer er Vilara den viktigste elven. Den renner ut i Ebro i Spania.

Andorras klima har mange likhetstrekk med klimaet i nabolandene, Frankrike og Spania, men landet har noe kjøligere somrer og noe mer snø på grunn av fjellandskapet.

Kulturlandskapet Madriu-Perafita-Claror er et dalføre i Andorra som står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Folk og samfunn

Andorras befolkning er 85 708 (2018). I 2018 ble befolkningen redusert med 0,01 prosent. Fødsels- og dødsratene per 1000 innbyggere er på henholdsvis 7,3 og 7,4. Antall barn per kvinne er 1,41 (2018). 88 prosent av befolkningen bor i urbane strøk. Hovedstaden Andorra la Vella er tettest befolket.

Forventet levealder er 85,3 år for kvinner og 80,7 år for menn. 45,27 prosent av befolkningen er i aldersgruppen 25 til 54 år (2018).

88,2 prosent av innbyggerne tilhører den katolske kirke. Katalansk er offisielt språk, men det snakkes også kastiljansk, fransk og portugisisk.

I 1973 innførte landet stemmerett for kvinner.

Stat og politikk

Andorras nasjonalforsamling
Andorras nasjonalforsamling, Consell General, holder til i bygningen til høyre. Til 2011 brukte nasjonalforsamlingen bygningen til venstre, Casa de la Vall.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Andorra ble et parlamentarisk demokrati i 1993. Landet er en fyrstestat og har egen regjeringssjef, men Spania og Frankrike er ansvarlig for landets utenrikspolitikk. Statsoverhode er Frankrikes president og biskopen av Urgel i Spania. Disse har lokale representanter i Andorra, men har ikke vetorett.

Ved valget i april 2019 mistet partiet Demokratene for Andorra (DA) flertallet i parlamentet, men ble fortsatt det største partiet. Sammen med partiet Units per al Progrés dannet Domoratene for Andorra (DA) en ny flertallsregjering med Xavier Espot Zamora som statsminister.

Andorra er inndelt i sju sogn (Parròquies). Hvert sogn blir administrert av et folkevalgt kommuneråd.

Det er Frankrike og Spania som har det militære ansvar for Andorra, og landet har ikke eget forsvar. Andorra er ikke med i EU, men har egne avtaler for tollfrie varer. Landet er medlem av FN, Europarådet, ICC og OSSE.

Historie

Sant Joan de Caselles
Sant Joan de Caselles, middelalderkirke i Canillo, Andorra.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Andorra fikk tilbake sin frihet av Karl den store i 819 evt., etter mange års krig mot maurerne. Andorra var i perioden 1278–1993 et fyrstedømme som var delt mellom Spania og Frankrike. Under andre verdenskrig var landet en fluktvei for allierte styrker og for jøder som var forfulgt av Gestapo. Ved en ny konstitusjon i 1993 ble landet en selvstendig stat med fyrstedømme som statsform.

Økonomi og næringsliv

Fra vintersportsstedet Grau Roig i Andorra, ca. 2050 moh.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Andorras bruttonasjonalprodukt (BNP) økte med 1,6 prosent i 2018 mot 1,7 prosent i 2017. BNP per innbygger utgjorde i 2018 42 487 amerikanske dollar. Arbeidsledigheten er på 3,7 prosent (2016).

Andorra hadde lenge status som skatteparadis. Andorras handels- og samarbeidsavtale med EU har imidlertid ført til at Andorras regjering praktiserer en mer gjennomsiktig skattepolitikk. Etter sterkt press fra Frankrike ble det i 2018 innført en inntektsskatt på maksimum ti prosent.

I 2009 vedtok Andorras regjering et utvidet samarbeid med flere land om utveksling av økonomisk informasjon. Norge og Andorra inngikk i 2012 en avtale om utveksling av skatteopplysninger.

De tjenesteytende næringene bidrar med 54,5 prosent av landets BNP og sysselsetter 95,1 prosent av den yrkesaktive befolkningen. Turistnæringen er viktig. Rundt ti millioner turister besøker landet hvert år. Bank- og finanssektoren er godt utbygd og av betydning for utenlandske investeringer. Landets valuta er euro.

Jordbruket bidrar med 11,9 prosent av landets BNP og sysselsetter 0,5 prosent av den yrkesaktive befolkningen (2015). Industrien bidrar med 33,6 prosent av landets BNP og sysselsetter 4,4 prosent av den yrkesaktive befolkningen (2015).

Kunnskap og kultur

Utdanningssystemet i Andorra er delt, og det finnes både katalanske, spanske (kastiljanske) og franske skoler.

Andorras universitet Universitat d’Andorra ble grunnlagt i 1997. Universitetet tilbyr blant annet bachelorstudier innen sykepleie, lærerutdanning og økonomisk-administrative fag.

Andorra har én statlig tv-kanal og to offentlige radiokanaler. Det digitale nettverket er godt utbygd.

Andorra og Norge

Forholdet mellom Andorra og Norge er godt. Norge har ingen egen ambassade i landet. De diplomatiske forbindelser opprettholdes gjennom den norske ambassaden i Madrid.

Andorra er representert i Norge gjennom ambassadør bosatt i Andorra.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg