Spansk  jagerfly
Her er et spansk jagerfly over Bodø flystasjon under Trident Juncture 2018.
Av /Forsvaret.

Spania har et av Europas eldste forsvar. Hæren og marinen ble grunnlagt på 1400-tallet. Etter at verneplikten i Spania ble avskaffet i 2001, fikk landet et profesjonelt forsvar i 2002. Spania er medlem av NATO siden 1982, selv om medlemskapet ble formelt ratifisert etter en folkeavstemning i 1986. I tillegg deltar Spanias forsvar i Eurokorpset og i den Europeiske Unions Stridsgrupper.

USA har hatt både marine- og flyvåpenstyrker utplassert i Spania siden 1950-tallet, og dessuten en marinebase i Rota (Cadiz) siden 1953. Spania deltar i opprustingen av NATOs rakettskjold over Europa gjennom militærbasen i Rota. I tillegg ble militærbasen i Zaragoza brukt av USA i perioden 1958–1994, og Torrejón (Madrid) ble brukt til 1996. Spania og USA deler også militærbasen i Morón (Sevilla).

Samlet har Spanias væpnede styrker 124 150 aktivt personell, med en reserve på 14 700 personell. Den halvmilitære sivilgarden Guardia Civil har 75 800 personell, og samarbeider med forsvaret, men er ikke formelt en del av det. Guardia Civil er underlagt både det spanske innenriksdepartementet og forsvarsdepartementet, og brukes også av finansdepartementet.

Hæren

Spanias hær ble grunnlagt på 1400-tallet og er en av Europas eldste. Hæren har 71 900 aktivt personell. Hærens materiell omfatter 327 stridsvogner av typen Leopard 2, 225 stormpanservogner, 95 selvdrevet artilleri av typen M109, 903 pansrede personellkjøretøy og 102 helikoptre, hvorav 18 kamphelikoptre av typen EC665 Tiger. I tillegg har hæren tungt artilleri, kystforsvar med tungt artilleri, langdistanse-, mellomdistanse-, lavforsvars- og selvforsvarsluftvernmissiler, luftvernartilleri og middelstunge droner.

Flyvåpenet

Eurofighter Typhoon fra det spanske flyvåpenet
Ejército del Aire Ministerio de Defensa España.
Lisens: CC BY NC 2.0

Flyvåpenet har 20 350 aktivt personell. Materiell omfatter 88 jagerfly (69 Eurofighter Typhoon og 19 F-5 Freedom Fighter), 84 kampfly av typen F/A-18 Hornet, elleve maritime patruljefly, to rekognoseringsfly, ett EK-fly, 73 transportfly, 60 treningsfly, og 43 transporthelikoptre. I tillegg har flyvåpenet lavforsvars- og selvforsvarsluftvernmissiler, og tunge droner.

Marinen (Armada)

Den spanske marinen har 20 500 aktivt personell, inkludert 5350 marinesoldater og 850 personell tilknyttet marinens flyvåpen. Flåten omfatter to taktiske undervannsbåter, ett amfibieangrepsskip (Juan Carlos 1), to dokklandingsskip av Rotterdam-klassen (13 800 tonn), fem jagere, seks fregatter, 23 patruljefartøy, seks minesveipere, 12 landgangsfartøy, og 32 logistikk- og hjelpefartøy.

Marinens flyvåpen har i alt 13 V/STOL-kampfly av typen Harrier II, 34 helikoptre, og fire lette fly.

Marinens viktigste baser ligger i Rota og San Fernando (Cadiz), og i Ferrol (Galicia). Marinens ubåtbase ligger i Cartagena (Murcia)

I kolonitiden (1500–1800-tallet) spilte den spanske marinen en viktig rolle, blant annet med reisene til Cristóbal Colón (også kjent som Kristoffer Columbus), verdens første jordomseiling som ble ledet av portugisiske Fernando Magallanes, og oppdagelsen av sjøveien mellom Asia og Amerika.

Marinens skoleskip er Juan Sebastian de Elcano som har base i San Fernando.

Den kongelige livgarde (Guardia Real)

Den kongelige livgarden er en tradisjonsrik spesialstyrke sammensatt av tropper fra hæren, marinen og flyvåpenet. Den har som formål å beskytte kongefamilien, utenlandske statsoverhoder og kongepalassene.

Livgarden ble grunnlagt i 1504, under Ferdinand og Isabella, kongeparet som samlet Spania til ett rike.

Enhet for akutt utrykking

Enheten for akutt utrykking (Unidad Militar de Emergencias) er en nyere spesialstyrke, opprettet i 2005, som har som hovedformål å handle ved katastrofer. Enheten består av rundt 3500 personer.

Internasjonale operasjoner

Spania deltok i 2022 i NATO-operasjonene i Bulgaria (Enhanced Air Policing) med 130 personell og seks kampfly, Irak (NATO Mission Iraq) med 130 personell, Latvia (Enhanced Forward Presence), med 504 personell, Middelhavet med en jager (SNMG 2) og en minesveiper (SNMCMG 2) og Tyrkia (Operation Active Fence) med 150 personell og et missilluftvernbatteri.

Spania deltok også i FN-operasjonen i Libanon (UNIFIL) med 669 personell, og med et mindre antall i FN-operasjonen i Mali (MINUSMA).

Landet deltok i EU-operasjonene i Adenbukta og Indiahavet (Operation Atalanta) med en fregatt, Djibouti med 60 personell og et maritimt patruljefly (Operation Atalanta), Mali (EUTM Mali) med 420 personell, og med et mindre antall personell i EU-operasjonene i Bosnia-Hercegovina (EUFOR), Den sentralafrikanske republikk (EUTM RCA), Mosambik (EUTM Mozambique) og Somalia (EUTM Somalia)

Av andre operasjoner deltok Spania i Operation Inherent Resolve med 150 personell i Irak og Operation Barkhane i Senegal med 65 personell og to transportfly.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg