Congreso de los Diputados
Congreso de los Diputados, Spanias deputertkammer, holder til i denne bygningen i Madrid.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Palacio del Senado
Senatet holder til i Palacio del Senado i Madrid.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Spania er et parlamentarisk-demokratisk og semiføderalt monarki. Statsoverhodet er monarken, mens den utøvende makt ligger hos regjeringen, som ledes av en statsminister. Nasjonalforsamlingen, Cortes, består av to kamre, et deputertkammer og et senat.

Spania er delt inn i 17 autonome regioner, som igjen er inndelt i 50 provinser. Landets øverste domstol er høyesterett, Tribunal Supremo.

Forfatning og politisk system

Ifølge forfatningen av 1978 er Spania et parlamentarisk-demokratisk og semiføderalt monarki. Felipe 6 er Spanias konge. Han overtok i 2014 etter Juan Carlos 1. Juan Carlos ble utpekt av general Franco i 1969 for å videreføre hans politikk, men ved tiltredelsen i 1975 spilte Juan Carlos en avgjørende rolle for gjeninnførelsen av demokrati i Spania.

Selv om kongen slik ble en viktig politisk aktør, og i noen grad har fortsatt å være det, er kongens rolle primært av konstitusjonell karakter. Den reelle utøvende makt ligger hos den parlamentarisk ansvarlige, statsministerledede, regjering.

Parlamentet, Cortes, består av to hus:

  1. En folkevalgt deputertkongress med 350 medlemmer. Det holdes forholdstallsvalg. Det spanske navnet er Congreso de los Diputados.
  2. Et senat med 208 folkevalgte (ved flertallsvalg i hver provins) og 51 indirekte valgte (fra de autonome regioner) medlemmer. Det spanske navnet er Senado.

Det første huset er det politisk viktige. Begge hus velges for fire år, men kan oppløses før en periode er omme. I tillegg er det et konsultativt statsråd, Consejo de Estado, med 23 medlemmer.

Regionene

De regionale motsetningene spiller en rolle i Spania. I 1979 ble statuttene for 17 autonome regioner godkjent ved folkeavstemning. Hver region har en folkevalgt forsamling og en regjering. Regionenes autonomi varierer imidlertid en del.

Baskerland og Cataluña har størst autonomi; sistnevnte fikk større selvstyre etter en folkeavstemning i 2006. Som de mest økonomisk utviklede deler av Spania, og som kulturelt nokså distinkte, har de alltid mislikt å bli styrt fra Madrid og det tradisjonelt mindre utviklede Castilla.

Under regionene er Spania videre inndelt i 50 provinser og et stort antall kommuner, alle med en viss grad av lokalt selvstyre og med valgte styringsorganer. I tillegg kommer to eksklaver i Marokko: Ceuta og Melilla.

Rettsvesen

Rettsvesenet administreres av et judisielt generalråd, Consejo General del Poder Judicial, bestående av formannen for høyesterett og 20 medlemmer oppnevnt av kongen. Riksadvokaten utnevnes av kongen etter forslag fra regjeringen.

Øverste domstol er høyesterett, Tribunal Supremo, delt inn i fem domstoler. På neste nivå er det en rekke overretter, som den nasjonale rett (med tre avdelinger), de autonome regionenes øverste domstoler og provinsrettene.

De lavere rettene omfatter retter for straffesaker, administrative saker, arbeidsrettssaker, ungdomssaker og fengselssaker av første instans. I tillegg kommer forhørsretter og, i kommuner som mangler ordinære førsteinstansretter, magistratretter.

Gjeldende rett er i stor grad samlet i kodifikasjoner, hovedsakelig etter fransk mønster.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg