Faktaboks

Las Marismas
Uttale
marˈismas
Las Marismas del Río Palmones - kart

Las Marismas omfatter det store deltaområdet til elven Guadalquivir i Andalucía i Sør-Spania, fra elvemunningen og nesten helt opp til Sevilla.

I løpet av 1970-årene ble det meste av deltaet tørrlagt til jordbruksland. Omtrent en femtedel av de opprinnelige 1700 kvadratkilometerne sumpmark er blitt bevart som nasjonalpark, opprettet i 1965 og senere utvidet flere ganger. Nasjonalparken ble første gang oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1994. Den inneholder fuglereservatene Coto Donana og Guadiamar. Det sistnevnte har et areal på cirka 32 kvadratkilometer og ble sikret av midler fra blant annet Norge, som i begynnelsen av 1970-årene deltok i en verdensomfattende pengeinnsamling og redningsaksjon.

Las Marismas er et makeløst naturområde når det gjelder fuglelivet. Det er særlig kjent som trekkområde for andefugler, og de fleste av Skandinavias grågjess overvintrer der. På tross av fredning utsettes de unike våtmarksområdene stadig for trusler fra industri og landbruk. Kamp om arealer og vann samt påvirkning av miljøgifter utgjør i dag de største farene. I 1998 ble området utsatt for en miljøkatastrofe, da en dam som inneholdt giftige rester etter gruvedrift brast. Innholdet rant ut i sumpområdet, og førte til sterk reduksjon av fugleliv og fiskebestander. 361 fuglearter var registrert før miljøkatastrofen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg