Galicia, landskap og autonom region i nordvestlige Spania, ved Atlanterhavet, omfatter provinsene La Coruña, Lugo, Orense og Pontevedra; 29 575 km2 med 2 764 250 innb. (2006). Hovedstad: Santiago de Compostela.

Galicia er et oppbrukket fjellplatå, gjennomskåret av elvedaler. Største elv er Miño, som nederst danner grensen mot Portugal. Kysten har mange dype viker, rías, der havet er trengt inn i nedsunkne elvemunninger og daler. Kysten har derfor mange gode naturlige havner og er tett befolket.

Innbyggerne, gallegos, taler en portugisisk dialekt og eier en rik litteratur. Største byer er Vigo og La Coruña.

Galicia har ofte skrinn jord, men utstrakte beitemarker og betydelig storfe- og svinehold. Jordbruket preges av småbruk (minifundios) med dyrking av mais, rug, poteter, grønnsaker og frukt til eget konsum. Videre drives et viktig fiske på sardiner, og størstedelen av Spanias havfiskeflåte hører hjemme i regionen. Industrien er lite utviklet, med vekt på foredling av fisk og jord- og skogbruksprodukter. I La Coruña finnes et oljeraffineri (Petroliber), mens El Ferrol og Vigo har større skipsverft. Utvandringen fra Galicia har i de senere år vært betydelig, og undersysselsetting i jordbruket gjør at mange søker sesongarbeid i andre deler av Spania.

Galicia ble kolonisert av keltere på 500-tallet f.Kr. og erobret av romerne 137 f.Kr. På 400-tallet e.Kr. ble området erobret av svebere og senere innlemmet i det vestgotiske rike. Etter kortvarig maurisk herredømme kom Galicia på 700-tallet under Asturia. Området opplevde fra midten av 1800-tallet en kulturell oppblomstring, med en økt regional bevissthet. Ved folkeavstemningen 1936 gav en stor majoritet uttrykk for et ønske om autonomi, men resultatet ble senere erklært ugyldig av Francos regjering. Dagens region ble opprettet 1981, og styres av Junta de Galicia (et utøvende råd ledet av en president) og en folkevalgt forsamling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.