Faktaboks

Uttale
galˈiþia
Galicia

Galicia-flagget.

Galicia er en autonom region i det nordvestlige Spania, ved Atlanterhavet. Regionen grenser til Portugal i sør, til Atlanterhavet i vest og nord, og til Castilla-León og Asturias i vest, og omfatter provinsene La Coruña, Lugo, Orense og Pontevedra. Galicia har et areal på 29 575 km2 med 2 700 970 innbyggere (2018). Hovedstaden i regionen er Santiago de Compostela.

Artikkelen om den tidligere østerrikske provinsen med samme navn står under Galicja.

Natur

Galicias landskap er et oppbrukket fjellplatå gjennomskåret av elvedaler. Den største elven er Miño, som nederst danner grensen mot Portugal. Kysten har mange dype viker, rías, der havet er trengt inn i nedsunkne elvemunninger og daler. Kysten har derfor mange gode naturlige havner og er tett befolket.

Befolkningen

Innbyggerne, gallegos, taler galicisk, et offisielt språk i Spania, og eier en rik litteratur. De største byene i Galicia er Vigo og La Coruña.

Næringsliv

Galicia har områder med utstrakte beitemarker og betydelig storfe- og svinehold. Jordbruket preges av småbruk (minifundios) med dyrking av mais, rug, poteter, grønnsaker og frukt til eget konsum. Videre drives et viktig fiske på sardiner, og størstedelen av Spanias havfiskeflåte hører hjemme i regionen. Foredling av fisk og jord- og skogbruksprodukter har tradisjonelt vært viktig for industrien. I La Coruña finnes et oljeraffineri som eies av Repsol, mens El Ferrol og Vigo har større skipsverft. Undersysselsetting i jordbruket har vært en viktig årsak til at mange søker sesongarbeid i andre deler av Spania. Utvandringen fra Galicia har i perioder vært betydelig, blant annet fra 1880 til 1920, og på 1970-tallet. Siden 1970-tallet har det vært stor vekst i tekstil- og moteindustrien, som står for rundt 10 prosent av økonomien. Hovedkontoret til tekstilgiganten Inditex ligger i La Coruña. Bilindustrien er konsentrert i Pontevedra.

Historikk

Galicia ble kolonisert av keltere på 500-tallet fvt. og erobret av romerne 137 fvt. På 400-tallet evt. ble området erobret av svebere og senere innlemmet i det vestgotiske rike. Etter kortvarig maurisk herredømme kom Galicia på 700-tallet under Asturia. Området opplevde fra midten av 1800-tallet en kulturell oppblomstring, med en økt regional bevissthet. Ved en folkeavstemning i 1936 ga en stor majoritet uttrykk for et ønske om autonomi, men resultatet ble senere erklært ugyldig av Francos regjering. Dagens region ble opprettet i 1981, og styres av Junta de Galicia (et utøvende råd ledet av en president) og en folkevalgt forsamling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg