TRACE

Illustrasjon av romsonden TRACE
.

Artikkelstart

TRACE (Transition Region and Coronal Explorer) er en romsonde for observasjoner av Solen, som ble skutt opp av NASA 2. april 1998. Observasjonene med TRACE ble avsluttet 21. juni 2010.

Faktaboks

Uttale
treis
Også kjent som
fork. for eng. Transition Region and Coronal Explorer

Bane

Observasjon med TRACE den 12. september 2000 som viser fordeling og retning av magnetiske felter i et aktivt område nær solranden.
.

TRACE gikk i en nord-syd orientert bane med omløpstid på 96 minutter. Denne banen var sol-synkron ved at romsonden da aldri befant seg i jordskyggen.

Instrumenter og observasjoner

Varme, lyse, magnetiske buer (Coronal loops) i et aktivt område ved solranden observert med TRACE den 8. november 2000.
.

Hovedinstrumentet var et teleskop med speildiameter på 30 centimeter og med optikk som gjorde det mulig å observere kortbølge røntgenstråling i tillegg til synlig lys. TRACE var konstruert for registrering av finskala magnetiske felter og plasmastrukturer i Solens fotosfære, kromosfære og korona, med bedre detaljoppløsning enn SOHO. Observasjoner med TRACE dekket et begrenset areal på solskiven mens SOHO kunne observere hele Solen.

TRACE kunne registrere stråling fra strukturer på soloverflaten med temperatur omkring 4000 °C til flere millioner °C fra områder i den varme koronaen. Nær samtidige observasjoner over et stort spenn i temperatur gjør det mulig å registrere det dynamisk varierende, komplekse samspillet mellom magnetfelter og ionisert plasma i Solens atmosfære. TRACE bidro blant annet til betydelig innsikt i hvordan lokale forstyrrelser i magnetiske felter førte til eksplosiv oppvarming og utbrudd av stråling og masse. Varsling av solstormer var basert på registrering av slike utbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg