Parker Solar Probe

Parker Solar Probe er en sonde som skal studere Solens korona eller atmosfære.

Sonden ble skutt opp av NASA 12. august 2018. Sonden skal benytte gravitasjonshjelp fra Venus for en gradvis reduksjon av hastigheten innover mot Solen.

Formål

Bildet viser den totale solformørkelsen 20. Mars 2015, over Longyearbyen på Svalbard. Under solformørkelser ser man Solens korona.

Korona
Av /Manoa Institute for Astronomy, University of Hawaii.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Sonden skal studere koronaen ned til en høyde bare 6,22 millioner kilometer over fotosfæren. Det er første gang en sonde skal så langt inn i koronaen, og til beskyttelse er den utstyrt med en sekskantet solskjerm av karbonkompositt-materiale. 6. november 2018, ved innledende passering av det laveste punktet i solbanen, var avstanden til overflaten 24 millioner kilometer

Hensikten med det krevende prosjektet er blant annet å finne ut hva som varmer opp koronaen og akselerer solvinden, energirike partikler som strømmer utover fra Solen.

Drift

Operasjonstiden strekker seg over seks år, og prosjektet er kostnadsberegnet til 1,5 milliarder dollar. Det er første gang et NASA-romfartøy har vært oppkalt etter en levende person, fysikeren Eugene Parker, professor emeritus ved University of Chicago.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg