Frekvens, angir hvor mange ganger et periodisk fenomen gjentar seg per tidsenhet, for eksempel hvor mange ganger en pendel svinger eller en elektrisk spenning veksler i løpet av ett sekund.

Faktaboks

Uttale
frekvˈens
Også kjent som

svingetall

Som enhet for frekvens brukes hertz, Hz, som er lik én svingning per sekund. For roterende maskindeler angis frekvensen i omløp eller rotasjoner per sekund (r/s) eller per minutt (r/min). Som symbol for frekvens brukes vanligvis f eller den greske bokstaven ν (ny).

Frekvensen er den inverse av systemets svingetid, omløpstid eller periode. (Perioden er tiden fra systemet er i en bestemt svinge- eller bevegelsestilstand og til neste gang det er i samme tilstand.) Hvis svingetiden er T, blir altså frekvensen 1/T.

Vinkelfrekvens

For bølger og svingninger brukes i stedet for frekvens også vinkelfrekvens, som angir antall radianer som gjennomløpes per tidsenhet. Her oppfattes hele perioden som en sirkel, det vil si 2π radianer. Som symbol for vinkelfrekvens brukes vanligvis liten omega ω, ω = 2π·f.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Per Rygh

Du bør lage lenke på ordet invers.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg