protuberanser

Solar protuberans observert i den røde hydrogenlinjen Hα av hobbyastronomen Tom Wolfe i USA den 25. november 2011. På bildet ses protuberansen både som lysende utenfor solranden og mørk i kontrast til den lysere solskiven.
.

Artikkelstart

Protuberanser er skyer av relativt tett og kjølig gass oppe i Solens ytre tynne, 1-2 millioner grader varme korona. Protuberansene er forankret i soloverflaten og holdes svevende ved hjelp av lokale magnetiske felter som også tjener som varmeskjold mot den omgivende korona. Protuberansens observerbare trådstrukturer svarer til strukturen i de styrende magnetiske feltene.

Faktaboks

Uttale
protuberˈanser
Etymologi
av latin ‘svulme opp’
Også kjent som

engelsk solar prominence

Protuberanser observeres ved solranden med bruk av monokromatiske fargefiltre. De er observerbare uten filtre under totale solformørkelser. På fotografier tatt i utvalgte spektrallinjer ses protuberansene som lysende skyer mot mørk bakgrunn utenfor solranden. Inne på solskiven fremstår de som mørke i kontrast mot den lysere bakgrunn og de omtales der gjerne som filamenter.

Antall protuberanser endrer seg i takt med Solens øvrige magnetiske aktivitet. De forandrer seg stadig og de aller fleste stiger etter noen dager eller uker med økende hastighet oppover i Solens korona og forsvinner ut i det interplanetariske rom som en del av såkalte Coronal Mass Ejections (CME).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg