Gjennomsnitt er tall som angir den «mest typiske» verdien for en mengde med tall. Det finnes flere ulike former for gjennomsnitt, og de beregnes på ulike måter.

Faktaboks

Også kjent som
middeltall, middel

Ulike typer gjennomsnitt

De tre vanligste målene for gjennomsnitt for en rekke tall er aritmetisk gjennomsnitt, geometrisk gjennomsnitt og harmonisk gjennomsnitt. I noen sammenhenger brukes median for å angi den mest typiske verdien.

Aritmetisk gjennomsnitt

Aritmetisk gjennomsnitt kalles også «vanlig gjennomsnitt», bare «gjennomsnitt», eller «aritmetisk middel». I formler skrives det vanligvis \(\bar{x}\). Det er det aritmetiske gjennomsnittet som brukes når man snakker om gjennomsnitt i statistikk.

Formelen for aritmetisk gjennomsnitt er

\(\bar{x}=\frac{x_1+x_2+x_3+\ldots+x_n}{n}\)

Det vil si at man summerer alle tallene, og deler summen på antallet tall. For eksempel blir gjennomsnittet av 100, 50 og 25 regnet ut slik:

\(\frac{100+50+25}{3}=58,3\)

Geometrisk gjennomsnitt

Geometrisk gjennomsnitt blir også kalt geometrisk middel. Det geometriske gjennomsnittet av n tall er definert som den n-te roten av produktet av alle tallene.

Det geometriske gjennomsnittet av 100, 50 og 25 blir dermed

\( \sqrt[3]{100 \cdot 50 \cdot 25 } = 50\)

Harmonisk gjennomsnitt

Det harmoniske gjennomsnittet \(h\) finner man fra ligningen

\(\frac 1h=\frac{1}{n}(\frac{1}{x_1}+\frac{1}{x_2}+\frac{1}{x_3}+\ldots+\frac{1}{x_n})\)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg