Magnetfelt

Magnetfeltet til en stavmagnet som er gjort synlig ved hjelp av jernspon. Jernsponet er strødd over papir som er lagt over stavmagneten.

Av .
Lisens: public domain

Tesla er en avledet SI-enhet for magnetisk flukstetthet, det vil si for styrken av et magnetfelt. Symbolet for tesla er T. Enheten er oppkalt etter den kroatisk-amerikanske fysikeren Nicola Tesla.

Faktaboks

Etymologi

etter fysikeren Nicola Tesla.

Symbol
T
Type
målenhet for magnetisk flukstetthet
Verdi
1 kg⋅s⁻²⋅A⁻¹
Kommentar
avledet SI-enhet

I et magnetfelt er magnetisk flukstetthet, også kalt magnetisk induksjon, et mål på hvor sterkt et magnetisk felt er (se magnetisme). Innenfor et avgrenset areal beregnes den samlede magnetiske fluksen som produktet av den magnetiske flukstettheten og arealet. Omvendt blir flukstettheten beregnet som magnetisk fluks per arealenhet.

Enheten for magnetisk fluks er weber, og da kan én tesla defineres som én weber (Wb) per kvadratmeter (m2).

\(1 T = 1 \frac{Wb}{m^{2}}\)

Enheten kan også defineres ut fra loven om lorentzkraften. I følge denne loven vil en partikkel med en ladning på én coulomb (C) som passerer rett gjennom et magnetisk felt med en hastigheten på én meter (m) per sekund (s), bli utsatt for en kraft på én newton (N), når den magnetiske flukstettheten har en styrke på én tesla. Da blir:

\(1 T = 1\frac{N\cdot s}{C\cdot m}\)

Uttrykt med grunnenhetene i SI-systemet blir 1 T = 1 kg·A-1·s-2. En tesla tilsvarer 104 gauss (10 kGs) i CGS systemet, det vil si at 1 Gs = 100 μT.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg