Tesla er en avledet SI-enhet for magnetisk flukstetthet, det vil si for styrken av et magnetfelt. Symbolet for tesla er T. Enheten er oppkalt etter den kroatisk-amerikanske fysikeren Nicola Tesla.

I et magnetfelt er magnetisk flukstetthet, også kalt magnetisk induksjon, et mål på hvor sterkt et magnetisk felt er (se magnetisme). Innenfor et avgrenset areal beregnes den samlede magnetiske fluksen som produktet av den magnetiske flukstettheten og arealet. Omvendt blir flukstettheten beregnet som magnetisk fluks per arealenhet.

Enheten for magnetisk fluks er weber, og da kan én tesla defineres som én weber (Wb) per kvadratmeter (m2).

\(1 T = 1 \frac{Wb}{m^{2}}\)

Enheten kan også defineres ut fra loven om lorentzkraften. I følge denne loven vil en partikkel med en ladning på én coulomb (C) som passerer rett gjennom et magnetisk felt med en hastigheten på én meter (m) per sekund (s), bli utsatt for en kraft på én newton (N), når den magnetiske flukstettheten har en styrke på én tesla. Da blir:

\(1 T = 1\frac{N\cdot s}{C\cdot m}\)

Uttrykt med grunnenhetene i SI-systemet blir 1 T = 1 kg·A-1·s-2. En tesla tilsvarer 104 gauss (10 kGs) i CGS systemet, det vil si at 1 Gs = 100 μT.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.