Absorpsjonsspektrum er det fargespekteret man får når hvitt lys blir spaltet i et spektroskop etter at det har gått gjennom et gjennomsiktig stoff.

Stoffet gjør at lyset blir svekket, fordi noe av lyset blir absorbert i stoffet. Forskjellige bølgelengder blir absorbert på ulikt vis, og det gjør at forskjellige farger i spekteret blir svekket ulikt. Dette kalles selektiv absorpsjon.

Hvilke bølgelengder som blir absorbert, og i hvilken grad, er karakteristisk for det stoffet lyset har gått gjennom. Graden av svekking er også avhengig av stoffmengden lyset passerer. Og hvis stoffet er sammensatt av komponenter med forskjellige slags molekyler, vil hver komponent bidra til svekkingen på sin måte.

Absorpsjonsspekteret kan derfor brukes i kjemisk analyse, både til å identifisere et stoff og til å bestemme mengden av det i en stoffprøve.

Absorpsjonsspekteret fra gasser og metalldamper viser absorpsjonslinjer, mens spekteret fra fargede væsker og faste stoffer som regel har større spektralområder svekket. Lyset fra en stjerne gir et absorpsjonsspektrum når lyset fra stjernens indre passerer et ytre gjennomsiktig gasslag, og absorpsjonsspekteret forteller derfor noe om hvilke stoffer som er til stede i gasslaget omkring stjernen.

Også i sollysets spektrum er det absorpsjonslinjer. De kalles fraunhoferske linjer etter den tyske optikeren Joseph Fraunhofer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.