Spektrum

Spektrum. Absorpsjonsspetrum av klorofyll. Spektret har oppstått ved at lys som gir et kontinuerlig spektrum, har gått gjennom en løsning av klorofyll før det ble spaltet i et prisme. Bildet viser at enkelte bølgeområder i det opprinnelig kontinuerlige spektret er blitt absorbert mer enn andre. Særlig fremtredende er de mørke feltene i området rødt, og forsøk har vist at lys med tilsvarende bølgelengder blir utnyttet som energikilde av grønne planter under fotosyntesen.

Av /Store norske leksikon ※.

Absorpsjonsspektrum er det fargespekteret man får når hvitt lys blir spaltet i et spektroskop etter at det har gått gjennom et gjennomsiktig stoff, for eksempel en gass. Absorpsjonsspekteret kan brukes til å bestemme sammensetningen av dette stoffet.

Stoffet gjør at lyset blir svekket, fordi noe av lyset blir absorbert i stoffet. Forskjellige bølgelengder blir absorbert på ulikt vis, og det gjør at forskjellige farger i spekteret blir svekket ulikt. Dette kalles selektiv absorpsjon.

Identifisering av stoffer

Hvilke bølgelengder som blir absorbert, og i hvilken grad, er karakteristisk for det stoffet lyset har gått gjennom. Graden av svekking er også avhengig av stoffmengden lyset passerer. Og hvis stoffet er sammensatt av komponenter med forskjellige slags molekyler, vil hver komponent bidra til svekkingen på sin måte.

Absorpsjonsspekteret kan derfor brukes i kjemisk analyse, både til å identifisere et stoff og til å bestemme mengden av det i en stoffprøve.

Absorpsjonslinjer

Absorpsjonsspekteret fra gasser og metalldamper viser absorpsjonslinjer, mens spekteret fra fargede væsker og faste stoffer som regel har større spektralområder svekket. Lyset fra en stjerne gir et absorpsjonsspektrum når lyset fra stjernens indre passerer et ytre gjennomsiktig gasslag, og absorpsjonsspekteret forteller derfor noe om hvilke stoffer som er til stede i gasslaget omkring stjernen.

Også i sollysets spektrum er det absorpsjonslinjer. De kalles fraunhoferske linjer etter den tyske optikeren Joseph Fraunhofer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg