Materie er fellesbetegnelse for det som har utstrekning, størrelse og form samt masse, vekt, bevegelighet og fasthet. For at noe skal regnes som materie, må det gjerne også kunne observeres, måles og oppdeles. I filosofien og vitenskapens historie har begrepet vært brukt om den fysiske virkeligheten som motsetning til det åndelige. Hos blant annet Aristoteles (384–322 fvt.) og Immanuel Kant (1724–1804) betegner materie det som er innholdsmessig, i motsetning til en tings form.

Faktaboks

Uttale
matˈerie
Etymologi
latin materia, oversatt av gresk hyle, ‘det som noe er laget av’

Man skilte i den klassiske fysikken mellom materielle partikler eller legemer og ikke-materielle felter, men i kvantefysikken og relativitetsteorien kan man ikke opprettholde dette skillet. Man har vist at felter kan kvantiseres, og at kvantene også har tyngde og treghet. De partiklene som har hvilemasse forskjellig fra null, regnes nå som materielle partikler. Noen partikler (fotoner) kan bare bevege seg med lyshastigheten. De har ingen hvilemasse og regnes ikke som materie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg