Maui

Hawaii

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Maui er en øy i delstaten Hawaii i USA, og er den nest største av Hawaii-øyene. Den er cirka 1883 km2 stor, og danner sammen med øyene Molokaʻi, Lānaʻi og (ubebodde) Kahoʻolawe Maui fylke (county) med 166 260 innbyggere (US Census, 2017). Administrasjonssenteret er Wailuku, med cirka 16 000 innbyggere (2014).

Natur og klima

Iao Valley i sentrale Maui.
.
Lisens: CC BY 2.0

Øya består av to halvdeler forent i et eid. Den største, østlige, delen er bygd opp av vulkanen Haleakala (3055 moh.), som har en kraterlignende topp. Siste vulkanutbrudd var i 1790. Den mindre, og geologisk betydelig eldre, vestlige delen er bygd opp av vulkanen Puu Kukui (1764 moh.). Mens vestkysten er tørr og solrik med flere sandstrender, er østkysten nedbørrik og har bratte klipper.

Befolkning

Befolkningssammensetningen er 1/3 med blandet bakgrunn, 1/4 med europeisk bakgrunn, 16 prosent japanere, 15 prosent filippinere. Halvparten er bosatt i tvillingbyene Wailuku og Kahului på nordkysten av eidet.

Næringsliv

Viktigste næringsvei er turisme, fulgt av landbruk, særlig grønnsaker, blomster, kvegdrift, sukkerrør og ananas. Flyplass ved Kahului forbinder øya med naboøyene.

Lahaina på vestkysten var Hawaiis hovedstad i perioden 1800–1845, og et viktig hvalfangstsenter fra cirka 1820 til 1860-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg