Geologi er læren om Jordens oppbygning og historie.
Geologi er en svært omfattende vitenskap, hvor kjernen er kunnskap om bergarter, mineraler og smelter som jorden består av, samt jordens struktur og oppbygning. Geologien tar for seg både klassifikasjon og beskrivelse av deres egenskaper, fordeling av grunnstoffer, mineraler og bergarter i jordens indre og ikke minst kunnskap om prosessene som ligger bak. Videre er studie av tidligere organismer og utviklingen av liv sentralt. Geologi er ikke begrenset til Jorden, men brukes også på andre himmellegemer, for eksempel Månen og Mars.
Geologi har to hovedkomponenter:
- en beskrivende komponent, som gir kunnskap om mineraler og bergarter og deres egenskaper og fordeling
- en prosessorientert komponent der en søker å forstå hvordan jorden med dens komponenter og strukturer har blitt til og hvordan prosesser kontinuerlig forandrer jordens ansikt og indre
Totalt sett er jorden og dens prosesser ekstremt komplisert, og geologi regnes derfor ofte som en mindre eksakt vitenskap enn for eksempel fysikk og kjemi. Mange faktorer virker inn og påvirker hverandre, og både fysiske og numeriske modeller brukes for å forstå geologiske prosesser.
Geologien bygger på aktualitetsprinsippet, som sier at nåtiden er nøkkelen til fortiden. For å forstå hvordan jordens utvikling har foregått, må man studere de krefter og prosesser som virker nå og som former jorden, både på overflaten og i dypet. Det er bare den øverste del av jordskorpen som er tilgjengelig for direkte observasjoner. Når det gjelder de dypere lagene er man henvist til studier av xenolitter, som er inneslutninger av bergarter fra dypere deler av skorpen og fra mantelen, fra meteoritter og til geofysiske metoder.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.