SOHO. Satellitten SOHO, som gikk i bane 1,5 mill. km fra Jorden og 148 mill. km fra Solen. Fra denne banen samlet den informasjon om Solens overflate, korona og indre struktur.

NASA. Begrenset gjenbruk

SOHO, romobservatorium utstyrt med en rekke høyt spesialiserte instrumenter for observasjoner av Solen, bygd av ESA og NASA. Norske forskere og norsk industri deltok aktivt i utviklingen og byggingen av instrumentet Coronal Diagnostic Spectrometer, CDS, som foretar spektroskopiske observasjoner av Solens korona.

SOHO ble skutt opp fra Cape Canaveral 2. desember 1995. Den ble plassert 1,5 mill. km fra Jorden, i retning mot Solen hvor gravitasjonskreftene fra Solen og Jorden gir en sentripetalkraft som holder den i bane omkring Solen med en omløpstid på ett år. Fra denne posisjonen kan SOHO observere Solen kontinuerlig.

SOHO inneholder 12 forskjellige instrumenter som til sammen gjør det mulig å kartlegge forholdene fra Solens innerste kjerne til koronaen over soloverflaten og videre ut til vår egen jord. Romobservatoriet har gitt fundamental ny viten og innsikt i hvordan Solen er oppbygd, hvordan energi transporteres ut til overflaten og videre i den ytre atmosfæren, om de mange kompliserte prosesser som fører til dannelse av magnetiske felter og solvinden, og om ulike former for solaktivitet. SOHO har vist seg å kunne varsle solstormer på vei mot Jorden meget nøyaktig og dermed begrense påfølgende skader på teknologiske installasjoner på bakken og i rommet. SOHO gir ny og viktig kunnskap om forhold som påvirker klimaet på Jorden.

SOHO har også blitt benyttet til å kartlegge kometer. Per 2008 var over 1500 nye kometer oppdaget. Over 70 % av disse er funnet av amatører som følger med på SOHO-bildene, som til enhver tid legges ut på Internett. SOHO-teamet ble i 2003 tildelt den prestisjetunge prisen The Academy Laurels for Team Achievements fra The International Acadamy of Astronautics.

I mai 2006 ble det vedtatt at SOHO skal være operativ til desember 2009. I 2007 hadde den observert en hel solsyklus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.