SOHO

Bildet består av tre nær samtidige observasjoner av Solen med Extreme-ultraviolet Imaging Telescope (EIT) som representerer forskjellige temperaturer i Solens korona. Blå, grønn og rød farge representerer henholdsvis 1, 1,5 og 2 millioner °C.
.
Bildet viser Solar and Heliographic Observatory (SOHO) som går i bane 1,5 millioner kilometer fra Jorden og 148 millioner kilometer fra Solen. Fra denne banen samler den informasjon om Solens overflate, korona og indre struktur.
.
Bildet viser en Coronal Mass Ejection (CME) tatt med The Large Angle and Spectrometric Coronagraph (LASCO) 14. oktober 2014. Den svarte, sirkulære skiven i sentrum dekker for den intense strålingen fra selve solskiven.
.
Samlingen viser 22 bilder av Solen observer med Extreme Ultraviolet Imaging Telescope (EIT) fra 1996 til 2017 som er representative for hvert år i løpet av to aktivitetssykler.
.

Artikkelstart

SOHO er et romobservatorium utstyrt med en rekke høyt spesialiserte instrumenter for observasjoner av Solen. Det er bygget av ESA og NASA og ble skutt opp i 1995. Norge har spilt en akriv rolle i utviklingen og byggingen av SOHO.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Solar and Heliospheric Observatory

SOHO ble skutt opp fra Cape Canaveral 2. desember 1995 og var forventet å være operativt i tre år. Det mangesidige observatoriet ble meget vellykket, og den operative perioden er blitt forlenget flere ganger. Senest i 2019 ble det vedtatt at de SOHOs instrumenter som fremdeles er velfungerende, skal være operative ut 2025.

Instrumenter og observasjoner

SOHO inneholder tolv forskjellige instrumenter som til sammen har bidratt med fundamental ny viten og innsikt om Solens anatomi. Instrumentene dekker et stort spenn i hvilke temperaturer som kan observeres, fra omkring 10 000 til 2,5 millioner grader.

Sammenhengende, koordinerte observasjoner med ulikt spesialiserte instrumenter om bord registrerer massestrømmer og magnetiske felter på Solens overflate og i dens atmosfære. Massestrømmene styrer i betydelig grad fordelingen av Solens magnetiske felter. Magnetfeltene utsettes dermed for destabiliserende forandringer som hyppig fører til eksplosive utbrudd av stråling og masse. Flere instrumenter er viet detaljerte registreringer av solvind, solare masseutbrudd (solstorm/Coronal Mass Ejections), samt høyenergetiske partikkelstrømmer fra Solen og fra vår galakse. SOHO varsler med stor presisjon solstormer på vei mot Jorden som gjør det mulig å begrense påfølgende skader på teknologiske installasjoner på bakken og i rommet (se romværvarsling). SOHO bidrar til kunnskap om forhold som påvirker klimaetJorden.

I årene mellom 2010 og 2014 ble fem av instrumentene om bord koblet ut og erstattet med nyere, komplementære instrumenter på andre rombaserte plattformer. Ett av disse fem instrumentene; Extreme Ultraviolet Imaging Telescope (EIT), tar fortsatt to bilder av solskiven hver dag.

I 2018 hadde SOHO bidratt med kontinuerlige, viktige observasjoner av Solen gjennom to hele solsykler.

Posisjon og bane

SOHO er plassert i et unikt punkt på linjen mellom Jorden og Solen som kalles L1 (larangepunkt 1). I denne posisjonen er omløpstiden rundt Solen ett år. Dermed følger SOHO Jordens bevegelse rundt Solen, og den vil alltid ha fri sikt mot Solen.

Under en rutinemanøver 25. juni 1998 mistet man styringen av romfartøyet, og det tok tre måneder før man fikk gjenopprettet denne. Samtlige instrumenter om bord kom uskadet fra uhellet.

Kartlegging av kometer

Instrumentet Large Angle and Spectrometric Coronograph (LASCO) på SOHO blir også benyttet til registrering og kartlegging av kometer. Per 2015 var over 3000 nye kometer oppdaget. Over 70 prosent av disse er funnet av amatører som følger med på SOHO-bildene, siden disse til enhver tid legges ut på Internett.

Norske bidrag

Norske forskere og norsk industri deltok aktivt i utviklingen og byggingen av ett av instrumentene om bord; Coronal Diagnostic Spectrometer, CDS, som foretar spektroskopiske observasjoner av Solens korona og overgangssonen.

Priser

SOHO-teamet ble i 2003 tildelt den prestisjetunge prisen, The Academy Laurels, for Team Achievements fra The International Academy of Astronautics.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg