Et nøytrino er en elektrisk nøytral elementærpartikkel. Det er den nest mest tallrike kjente partikkeltypen i universet etter fotoner (lyspartikler). Nøytrinoer har en svært liten hvilemasse, mindre enn 1 eV/c². Det vil si at massen maksimalt kan være to milliondeler av massen til elektronet. Nøytrinoer kjennetegnes ved at de bare har svak vekselvirkning med andre partikler.
Faktaboks
- Uttale
- nøytrˈino
- Etymologi
- av italiensk ‘meget liten nøytral’
Nøytrinoer dannes i kjernereaksjoner, for eksempel i Sola, i supernovaeksplosjoner, i kjernereaktorer, og det blei danna store mengder nøytrinoer i tida rett etter big bang. På Jorda treffes et areal på én kvadratcentimeter hvert sekund av milliarder av nøytrinoer. På grunn av de svake vekselvirkningene passerer de aller fleste av disse nøytrinoene tvers gjennom Jorda.
Nøytrinoene tilhører gruppa av elementærpartikler som kalles leptoner. De har kvantemekanisk spinn ½ ℏ. For nøytrinoet brukes symbolet ν ( gresk «ny»). Det finns (minst) tre typer nøytrinoer: elektronnøytrinoer, myon-nøytrinoer og tau-nøytrinoer, i tillegg til deres antipartikler.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.