romvær

Romvær, betegnelse på kortvarige forandringer av forhold i verdensrommet. Vanligvis vil definisjonen begrense seg til å omfatte forholdene i Jordens nære verdensrom, det vil si ionosfæren og magnetosfæren. Det er ingen påviselig sammenheng mellom romværet og de meteorologiske forhold i atmosfæren.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Space Weather

Jordens rommiljø skapes og påvirkes i hovedsak av aktivitet på Solen. Forandring av tetthet og hastighet av solvinden, elektromagnetisk stråling og det interplanetare magnetfeltet vil gi skiftende forhold i det nære verdensrom. Spesielt dramatiske forandringer får man under koronautbrudd og solare flares hvor det sendes ut enorme skyer av høyenergipartikler som vil kunne trenge inn i Jordens magnetosfære. Dette fører blant annet til nordlys, magnetiske stormer, forstyrrelser i Jordens ionosfære, økning av høyenergipartikler i magnetosfæren, sterke elektriske felt og strømmer i ionosfæren og magnetosfæren. Man får også induserte strømmer i jordoverflaten (jordstrømmer) og i elektrisk ledende strukturer på bakken

Slike forandringer kan påvirke radiokommunikasjon og navigasjonssystemer, de kan degradere og ødelegge elektronisk utstyr i rommet, de kan utgjøre en risikofaktor for mannskapet på bemannede romferder. På bakken kan det føre til at kraftforsyningsnettet forstyrres og i ekstreme tilfeller bryter helt sammen.

Det satses i dag mye på å kunne varsle forandringer i romværet. Dette er viktig for å kunne planlegge drift av systemer som påvirkes av romværet, for eksempel ved å sette satellitter i en operasjonsmodus hvor man reduserer sannsynlighet for skader.

Se også magnetosfæren (magnetosfærevarsling), solvinden.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg