Romvær, betegnelse på kortvarige forandringer av forhold i verdensrommet. Vanligvis vil definisjonen begrense seg til å omfatte forholdene i Jordens nære verdensrom, det vil si ionosfæren og magnetosfæren. Det er ingen påviselig sammenheng mellom romværet og de meteorologiske forhold i atmosfæren.

Jordens rommiljø skapes og påvirkes i hovedsak av aktivitet på Solen. Forandring av tetthet og hastighet av solvinden, elektromagnetisk stråling og det interplanetare magnetfeltet vil gi skiftende forhold i det nære verdensrom. Spesielt dramatiske forandringer får man under koronautbrudd og solare flares hvor det sendes ut enorme skyer av høyenergipartikler som vil kunne trenge inn i Jordens magnetosfære. Dette fører blant annet til nordlys, magnetiske stormer, forstyrrelser i Jordens ionosfære, økning av høyenergipartikler i magnetosfæren, sterke elektriske felt og strømmer i ionosfæren og magnetosfæren. Man får også induserte strømmer i jordoverflaten (jordstrømmer) og i elektrisk ledende strukturer på bakken

Slike forandringer kan påvirke radiokommunikasjon og navigasjonssystemer, de kan degradere og ødelegge elektronisk utstyr i rommet, de kan utgjøre en risikofaktor for mannskapet på bemannede romferder. På bakken kan det føre til at kraftforsyningsnettet forstyrres og i ekstreme tilfeller bryter helt sammen.

Det satses i dag mye på å kunne varsle forandringer i romværet. Dette er viktig for å kunne planlegge drift av systemer som påvirkes av romværet, for eksempel ved å sette satellitter i en operasjonsmodus hvor man reduserer sannsynlighet for skader.

Se også magnetosfæren (magnetosfærevarsling), solvinden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.