Lyshastighet er den hastigheten som lys forplanter seg med.

Faktaboks

Også kjent som

c

Hastigheten til lys i vakuum er ca. 300 000 kilometer i sekundet og utgjør en øvre grense for hvor raskt energi kan forplante seg og dermed hvor raskt informasjon kan overføres.

Beskrivelse

Lyshastigheten i tomt rom er en universalkonstant som vanligvis betegnes med symbolet c. Ved vedtak av Generalkonferansen for vekt og mål i 1983 ble verdien til c fastsatt til 299 792 458 meter i sekundet. Denne verdien benyttes nå i definisjonen av meterens lengde.

Ifølge relativitetsteorien er lyshastigheten i tomt rom en øvre grense for den hastigheten energi kan forplante seg med.

I materielt stoff skiller man mellom lysets fase- og gruppehastighet.

Både fase- og gruppehastigheten er vanligvis mindre enn c. Det finnes imidlertid materialer der fasehastigheten kan være større enn c, det vil si at n < 1 for enkelte bølgelengder. Også gruppehastigheten kan være større enn c, men det kan bare skje dersom det samtidig er stor absorpsjon av lyset. I slike tilfeller vil ikke gruppehastigheten kunne tolkes som en energihastighet.

Den såkalte signalhastigheten, det vil si hastigheten som en brå start av lyset vil forplante seg med, er i prinsippet alltid lik c. Dette betyr at de første små krusningene av lysbølgen vil gå med lyshastigheten i vakuum, selv om lyset går i et materiale. I praksis vil krusningene ofte være for små til å kunne måles, så signalhastigheten som måles, blir mindre enn c.

Alt materielt stoff, som partikler, forplanter seg med en hastighet mindre enn c.

Hvis en partikkel med elektrisk ladning beveger seg raskere enn lyshastigheten i et stoff, vil det dannes en sjokkbølge, på samme måte som det dannes en sjokkbølge fra et fly som går fortere enn lyden (overlydsfly), og vi får tsjerenkovstråling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg