Lyshastighet, den hastighet lys forplanter seg med. Lyshastigheten i tomt rom er en universalkonstant, som regel betegnet med c, ved vedtak av Generalkonferansen for vekt og mål i 1983 fastsatt til 299 792 458 m/s, en verdi som nå benyttes for definisjon av lengden av meteren. Ifølge relativitetsteorien er lyshastigheten i tomt rom en øvre grense for den hastighet energi kan forplante seg med. I materielt stoff skiller man mellom lysets gruppe- og fasehastighet.

Gruppehastigheten, som er den hastighet energien i lysstrålen forplanter seg med, er lik c/n, hvor n er brytningsindeksen.

Fasehastigheten er lik produktet av bølgelengde og frekvens til lyset, og er lik c · n. I de fleste stoffer er n større enn 1, men kan i enkelte tilfeller for bestemte bølgelengder bli mindre enn 1. Slike stoffer vil alltid ha stor absorpsjon, og man får til tross for at gruppehastigheten da er større enn c, ikke noe energi som forplanter seg med så stor hastighet. Alt materielt stoff forplanter seg med en hastighet mindre enn c. Se lys, relativitetsteori.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.