lys av . Falt i det fri (Public domain)

lyshastighet

Lyshastighet er den hastigheten som lys forplanter seg med.

Faktaboks

også kjent som:

c

Hastigheten til lys i vakuum er ca. 300 000 kilometer i sekundet og utgjør en øvre grense for hvor raskt energi kan forplante seg.

Beskrivelse

Lyshastigheten i tomt rom er en universalkonstant som vanligvis betegnes med symbolet c. Ved vedtak av Generalkonferansen for vekt og mål i 1983 ble verdien til c fastsatt til 299 792 458 meter i sekundet. Denne verdien benyttes nå i definisjonen av meterens lengde.

Ifølge relativitetsteorien er lyshastigheten i tomt rom en øvre grense for den hastigheten energi kan forplante seg med.

I materielt stoff skiller man mellom lysets fase- og gruppehastighet.

Både fase- og gruppehastigheten er vanligvis mindre enn c. Det finnes imidlertid materialer der fasehastigheten kan være større enn c, det vil si at n < 1 for enkelte bølgelengder. Også gruppehastigheten kan være større enn c, men det kan bare skje dersom det samtidig er stor absorpsjon av lyset. I slike tilfeller vil ikke gruppehastigheten kunne tolkes som en energihastighet.

Den såkalte signalhastigheten, det vil si hastigheten som en brå start av lyset vil forplante seg med, er i prinsippet alltid lik c. Dette betyr at de første små krusningene av lysbølgen vil gå med lyshastigheten i vakuum, selv om lyset går i et materiale. I praksis vil krusningene ofte være for små til å kunne måles, så signalhastigheten som måles, blir mindre enn c.

Alt materielt stoff, som partikler, forplanter seg med en hastighet mindre enn c.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg