Hinode

Tegning av romsonden Hinode som viser plasseringen av de tre teleskopene SOT, XRT og EIT.
.

Artikkelstart

Hinode er en japansk satellitt som brukes for å observere Solen. Satelitten ble skutt opp 22. september 2006 fra Uchinora Space Center ved Kagoshima, nær sydspissen av den japanske øya Kyushu. Hinode er et internasjonalt romprosjekt hvor Norge er aktivt involvert med ansvar for nedlastning og arkivering av klargjorte data.

Faktaboks

Etymologi
japansk ‘soloppgang’

Bane og nedlasting av data

Hinode går i en solsynkron bane, nord-syd orientert. Fra denne banen kan Solen observeres kontinuerlig.

Nedlastningen av data fra polare baner forenkles ved at romsonden da passerer over samme sted på jordoverflaten til samme tid hver dag. Fra SvalSat satellittstasjon på Platåberget like ved Longyearbyen, blir data fra Hinode lastet ned daglig. De sendes til Andøya via optiske fiberkabler og via internett til Tromsø og videre til Uchionora Space Center for «utpakking». De klargjorte data overføres til Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. Her lagres de i et permanent arkiv for alle observasjoner med Hinode.

Hinodes bidrag til solforskningen

Observasjon med SOT den 19. oktober 2013 som illustrerer form og retninger av magnetiske felter i en aktivert solar protuberans.
.

Hinode er utstyrt til å registrere magnetiske felter og stråling fra strukturer på solens overflate og den varme koronaen. Hinode har betydelig bedre detaljoppløsning enn tidligere rombaserte sol-instrumenter kunne gi. Det komplekse samspillet mellom magnetfelter og ionisert plasma i Solens atmosfære fører ofte til eksplosive utbrudd av stråling og masse. Varsling av solstormer baseres på registrering og kunnskap om slike utbrudd.

Instrumenter

Hinode inneholder tre teleskoper som avbilder ulike områder i Solens atmosfære hvor temperaturen spenner fra omkring 6000 til flere millioner grader Celsius.

SOT (Solar Optical Telescope)

Solens korona observert med Hinode/XRT den 28. februar 2007. De mørke områdene er koronahull hvor magnetfeltene er åpne utover og kilder til sterke solvinder. I sentrum av solskiven ses et kraftig utbrudd av masse og stråling.
.

SOT er et teleskop for synlig lys som registrerer stråling fra Solens fotosfære og kromosfære. Med 0.5 m diameter på hovedspeilet avbildes solare strukturer med utstrekning fra 150 til 200 km, hvilket er 4 – 5 ganger skarpere enn med romteleskopet SOHO. Bilder tatt med SOT dekker et kvadratisk areal som tilsvarer ti prosent av solskiven. Med SOT registreres styrke og utstrekning av magnetiske felter sammen med lokale gassbevegelser både langs og på tvers av synslinjen.

XRT (X-ray Telescope)

XRT bruker røntgenstråling for å avbilde ekstremt varme områder i Solens korona hvor temperaturen noen steder kan være nær 10 millioner grader. Når XRT er rettet mot sentrum av solskiven registrerer det hele solskiven og litt av området rundt den.

EIS (Extreme Ultraviolet Imaging Spectrometer)

EIS er basert på kortbølge-ultrafiolett stråling fra overgangssonen mellom Solens kromosfære og varme korona som dekkes av henholdsvis SOT og XRT. Sammen med de to øvrige teleskopene på Hinode bidrar EIS med å sikre sammenhengende dekning av det store spennet i temperatur og utstrekning av Solens atmosfære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg