Tegning av ESTs åpne teleskopløsning.
Tegning av ESTs åpne teleskopløsning.
Av .
Tegning av tårnbygningen for EST.
Tegning av tårnbygningen for EST.
Av .

European Solar Telescope (EST) er et felleseuropeisk prosjekt for et neste generasjon solteleskop. Solforskere fra en rekke europeiske land har gått sammen om å bygge en større og mer teknisk avansert teleskopløsning enn det som tidligere har vært realistisk og mulig. EST skal gi informasjon om Solens magnetiske, dynamiske overflate og atmosfære på betydelig mindre skala enn det som er tilgjengelig nå.

EST forventes å bli tilgjengelig for europeiske og øvrige solforskere i løpet av 2020-årene.

Plassering

EST vil bli bygget på Kanariøyene enten på det astronomiske observatoriet på Roque de los Muchachos, La Palma eller på Teide, Tenerife. Endelig beslutning om plassering tas i slutten av 2020. I fjellområdene i denne øygruppen finnes allerede en rekke velfungerende astronomiske observatorier.

Konstruksjon og observasjoner

Hovedspeilet til EST vil ha en diameter på fire meter. Teleskopet vil være plassert på et fremragende område for astronomiske observasjoner, og det vil kunne benytte avanserte teknikker for korreksjon av atmosfæriske optiske forstyrrelser. Det forventes derfor å kunne avbilde og registrere solare strukturer med en vinkelutstrekning på omkring 0,03 buesekunder. Det innebærer en romlig oppløsning som tilsvarer omkring 20 km på soloverflaten.

Teleskopets instrumenter vil samtidig og med høy hastighet avbilde arealer på solskiven i stråling fra en rekke utvalgte spektrallinjer. Siden forskjellige spektrallinjer stråler fra ulike nivåer i solatmosfæren, får man på denne måten en tredimensjonal avbildning med høy detalj- og tidsoppløsning. Dette åpner for helt nye muligheter til å studere magnetiske og gassdynamiske prosesser på Solen over et bredt spektrum av variasjoner i rom og tid.

Samarbeidspartnere

EST blir utviklet og bygget av European Association for Solar Telescopes (EAST), som består av 26 europeiske solforsknings-institusjoner fra 18 land med støtte fra 29 industrielle partnere. Det norske solfysikkmiljøet er aktivt involvert i prosjektet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg