7. juli 1851, i etterkant av Arbeiderforeningenes landsmøte (kalt Lilletinget), ble Thrane og flere ledende medlemmer arrestert. Grunnlaget for arrestasjonene var rykter om at det var blitt diskutert og vedtatt revolusjon på landsmøtet. Det viste seg at ryktene ikke stemte, det var ikke vedtatt noe straffbart på møtet. Flere medlemmer ble likevel dømt.
Dommen falt i 1854 etter tre års etterforskning, der det var undersøkelseskommisjonen selv som avsa dommen. Da saken ett år senere kom opp i Høyesterett, ble 127 personer dømt, og Thrane fikk fire års tukthus.
Thrane fikk ikke fratrekk i dommen for de fire årene han til da hadde sittet i varetekt. Han ble dømt med støtte i en kombinasjon av paragrafer som skulle tilsi at han hadde oppfordret medlemmene til å forsøke å styrte statsforfatningen med ulovlige midler, altså revolusjon.
Dommerne i Høyesterett visste imidlertid at særlig Marcus Thrane var uskyldig i dette, noe de ga til kjenne i voteringsprotokollene, som den gang var hemmelige. Her sa de at han alltid hadde argumentert mot revolusjon, men valgte likevel å dømme ham, for noe de formulerte som «hans Virksomhed i det Hele.» Det betydde i praksis at han ble dømt for å ha startet foreningene og alt deres arbeid. Enkelte av de dømte hadde imidlertid opptrådt med ulydighet mot offentlige tjenestemenn i forbindelse med arrestasjonene, og ble dømt for dette.
Da de ledende medlemmene ble dømt, falt bevegelsen raskt sammen. Dette var blant annet fordi myndighetene oppfordret medlemmene til å melde seg ut, og lovet at deres tidligere medlemskap i foreningene ikke skulle registreres. Thrane kom ut av fengslet i 1858 og arbeidet som omreisende fotograf til han i 1863 utvandret til Amerika, der han levde som foredragsholder og skribent.
Thrane døde i Wisconsin, USA, i 1890. I 1949 ble hans jordiske levninger hentet hjem. Han fikk sin grav i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Kommentarer (5)
skrev Annelise Hansen
svarte Redaksjonen i Store norske leksikon
skrev Marte Bergundhaugen
skrev Marte Ericsson Ryste
skrev Fredrik Hillestad
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.