Charles Fourier

Charles Fourier

Henrik Wergeland

Henrik Wergeland. Litografi fra 1830-årene.

Henrik Wergeland
Av .

Utopisk sosialisme er forskjellige tankeretninger som legger vekt på å beskrive et idealsamfunn med liten eller ingen klasseforskjell og mer eller mindre fritt for privat eiendomsrett.

Faktaboks

Uttale
utˈopisk sosialˈisme

Retningene er lite opptatt av å anvise hvordan man skal komme frem til idealsamfunnet. Dette var grunnlaget for at senere kommunister og sosialister så på utopisk sosialisme som politisk uinteressant.

Blant de mest kjente representanter for den utopiske sosialisme i første halvdel av 1800-tallet kan nevnes franskmennene grev Saint-Simon og Charles Fourier.

Engelskmannen Robert Owen representerer en type utopisk sosialisme som går ut på å grunnlegge små idealsamfunn. I Norge var Henrik Wergeland påvirket av utopisk sosialisme, når han, særlig i Mennesket, utmalte et samfunn uten motsetning mellom rike og fattige.

Utopisk sosialisme skiller seg fra senere sosialisme ved at den ikke har noen klar tilknytning til arbeiderbevegelsen og ingen ideer om klassekamp og revolusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg