Wisconsin

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Wisconsin.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Wisconsin, forkortet WI og Wis., er en delstat i USA i Midtvesten, vest for Michigansjøen. Delstaten har et totalt areal på 145 436 km2 og har 5 795 483 innbyggere (US Census, 2017). Hovedstaden er Madison.

Faktaboks

Uttale
wiskˈånsin

Navnet Wisconsin er et ojibwa-språklig navn, tidligere stavet Ouisconsin og Misconsing, 'gressbevokst sted' eller 'åmot'. Delstaten er også kjent som The Badger State, 'Grevlingstaten'.

Natur og klima

Den nordlige delen tilhører det kanadiske grunnfjellsskjold. Den sørvestlige delen har ikke vært nediset, men ellers er Wisconsin et bølgende sletteland med svære morenemasser og mange sjøer og myrer. Størstedelen har avløp gjennom Wisconsin River, Chippewa og andre bielver til Mississippi, som danner vestgrensen. Klimaet er kontinentalt: Madison har 23 °C middeltemperatur i juli, –8 °C i januar og 790 mm nedbør.

Befolkning

Regjeringsbygget (Wisconsin State Capitol) ligger i hovedstaden Madison.
.
Lisens: CC BY 2.0

Av innbyggerne er 81,3 prosent regnet som hvite, 6,7 prosent afroamerikanere, 6,9 prosent hispanics, 2,9 prosent asiater og 1,2 prosent urfolk (US Census, 2017). Delstaten domineres av tyskere og skandinaver, med sterke islett av polsk og britisk bosetting.

70,2 prosent av befolkningen bor i byer (2010). De største byene er Milwaukee, hovedstaden Madison, Green Bay, Kenosha og Racine. Største institusjon for høyere undervisning er University of Wisconsin (grunnlagt 1849) med hovedsete i Madison og 26 avdelinger andre steder i delstaten. Viktigste kirkesamfunn er katolikker og protestanter.

Wisconsin sender to senatorer og åtte representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Produksjonen av meieriprodukter er større enn i noen annen stat, og jordbrukssamvirket er godt utbygd. Det dyrkes særlig mais, havre og høy; dessuten poteter, hvete, tobakk, bygg, grønnsaker og bær. Antall gårdsbruk har gått ned og størrelsen har økt de senere år; cirka 30 prosent av arealet er dyrket mark.

Store deler av de nordlige områdene er dekket av skog; treslag som gran og bjørk gir grunnlag for en omfattende sagbruks- og treforedlingsindustri. Tungindustrien er vel utviklet, med betydelig maskin- og bryggeriindustri i Milwaukee-området. For øvrig dominerer næringsmiddel- og elektroteknisk industri. Viktigste bergverksprodukter er sand, grus, bygningsstein, marmor og sink. En rekke havner ved Great Lakes anløpes av havgående skip gjennom St. Lawrence Seaway. Stor turisttrafikk, spesielt av jegere og sportsfiskere.

Historie

Wisconsin ble besøkt av franske handelsmenn og misjonærer fra 1634. Området ble avstått til Storbritannia i 1763. I 1783 kom det til USA og ble en del av Northwest Territory som kongressen opprettet i 1787. I 1836 ble Wisconsin organisert som eget territorium, før det ble opptatt i unionen som den 30. staten i 1848.

Staten opplevde deretter en betydelig vekst, ikke minst på grunn av innvandring fra Tyskland og Skandinavia. Wisconsin har fremstått som en liberal og progressiv stat politisk og var sentrum for Progressive Party i mellomkrigstiden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg