Wisconsin, forkortet WI og Wis., delstat i USA, vest for Lake Michigan; 145 436 km2 med 5 686 986 innb. (2010). Hovedstad: Madison.

Navnet er et ojibwa-indiansk navn, tidligere stavet Ouisconsin og Misconsing, 'gressbevokst sted' eller 'åmot'. Delstaten er ofte kalt The Badger State, 'Grevlingstaten'.

Den nordlige delen tilhører det kanadiske grunnfjellsskjold. Den sørvestlige delen har ikke vært nediset, men ellers er Wisconsin et bølgende sletteland med svære morenemasser og mange sjøer og myrer. Størstedelen har avløp gjennom Wisconsin River, Chippewa og andre bielver til Mississippi, som danner vestgrensen. Klimaet er kontinentalt; Madison har 23 °C middeltemperatur i juli, –8 °C i januar og 790 mm nedbør.

Av innbyggerne er 86,2 % hvite, 5,9 % svarte, 4,3 % hispanics og 0,9 % indianere. Delstaten domineres av tyskere og skandinaver, med sterke islett av polsk og britisk bosetting. 68 % bor i byer (2000). De største byene er Milwaukee, hovedstaden Madison, Green Bay City, Kenosha og Racine. Største institusjon for høyere undervisning er University of Wisconsin (grunnlagt 1849) med hovedsete i Madison og 26 avdelinger andre steder i delstaten. Viktigste kirkesamfunn er katolikker og protestanter.

Produksjonen av meieriprodukter er større enn i noen annen stat, og jordbrukssamvirket er godt utbygd. Det dyrkes særlig mais, havre og høy; dessuten poteter, hvete, tobakk, bygg, grønnsaker og bær. Antall gårdsbruk har gått ned og størrelsen har økt de senere år; ca. 30 % av arealet er dyrket mark. Store deler av de nordlige områdene er dekket av skog; treslag som gran og bjørk gir grunnlag for en omfattende sagbruks- og treforedlingsindustri. Tungindustrien er vel utviklet, med betydelig maskin- og bryggeriindustri i Milwaukee-området. For øvrig dominerer næringsmiddel- og elektroteknisk industri. Viktigste bergverksprodukter er sand, grus, bygningsstein, marmor og sink. En rekke havner ved Great Lakes anløpes av havgående skip gjennom St. Lawrence Seaway. Stor turisttrafikk, spesielt av jegere og sportsfiskere.

Wisconsin ble besøkt av franske handelsmenn og misjonærer fra 1634. Avstått til Storbritannia 1763. I 1783 kom området til USA og ble en del av Northwest Territory som Kongressen opprettet i 1787. I 1836 ble Wisconsin eget territorium; opptatt i unionen som den 30. stat i 1848. Staten opplevde deretter en betydelig vekst, ikke minst pga. innvandring fra Tyskland og Skandinavia. Staten har fremstått som en liberal og progressiv stat politisk og var sentrum for Progressive Party i mellomkrigstiden.

Wisconsin sender 2 senatorer og 8 representanter til Kongressen i Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.