Det som fram til 29. mai 2015 var forbudt etter straffeloven § 142 var offentlig å forhåne eller vise ringeakt for noen «trosbekjennelse» eller mot religiøse samfunns «troslærdommer eller gudsdyrkelse» (straffeloven av 1902 § 142).
Formålet med straffebestemmelsen var å verne om den frie trosutøvelsen, den enkeltes religiøse følelse og en religions grunnleggende forestilling om det som er hellig. Det var altså ikke Gud som skulle vernes med politi og jordisk straff, men menneskelige religiøse autoriteter.
Blasfemiparagrafen hadde lenge vært en såkalt sovende paragraf. I 2002 hadde Straffelovkommisjonen foreslått å oppheve § 142, men etter en politisk prosess ble bestemmelsen stående. Bestemmelsen var imidlertid i praksis ikke i bruk, men det ble debatt om paragrafen i forbindelse med karikaturstriden.
Den opphevede blasfemiparagrafen ble sist revidert i 1934, foranlediget av striden om oppførelsen av teaterstykket «Guds grønne enger» av Marc Connelly og rettssaken mot Arnulf Øverland, som ble tiltalt for blasfemi i et offentlig foredrag om «Kristendommen, den tiende landeplage» som ble avholdt i Det Norske Studentersamfund 21. januar 1933. Han ble frifunnet, og etter det er ingen blitt tiltalt for blasfemi i Norge.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.