Grønland (boligstrøk i Oslo)

Artikkelstart

Grønland, bolig- og forretningsstrøk i Oslo, øst for Akerselva og nord for Hovedbanen, bydel Gamle Oslo. Omfattende næringsvirksomhet. Tidligere forstad, innlemmet i byen 1859. Grønlands torg var det største torget i Oslo med Slaktehuset, Kjøtthallen (begge revet 1974) og Gartnerhallen (nedbrent 1974). I gamle dager het det Kvægtorvet, populært kalt Kutørje, anlagt i 1860-årene og i mange år møteplass for «kutørjsgutter» som drev klokkebytte. Ved torget lå Frysjuhal dansesal. Det sumpige Grønlandsleiret ble i sin tid steinsatt med de siste rester av stein fra Sankt Hallvardkatedralen.

Den eldste del av Oslo fengsel i øst het tidligere Botsfengslet og ble bygd 1844–51. Politihuset sto ferdig 1978. Grønlands kirke (arkitekt Georg von Hanno) ble innviet 1869, restaurert 1988. Det er også flere muslimske menigheter i området. Nedre Grønland er blitt fornyet, og Grønlands Torg utbygd med boliger og forretninger i 1980-årene. Grønland Park anlagt foran Oslo fengsel (Botsfengselet) på grunn overlatt av Botsfengselet 1912. Sør for Grønlands Torg ligger Oslo Bussterminal. Grønland T-banestasjon ligger under det tidligere Grønlands Torg.

Området har de seneste tiår vært sentrum for innvandrerbefolkningen, med en rekke butikker og bevertningssteder tilpasset det multikulturelle Oslo. 2006 åpnet det første store kjøpesenteret primært beregnet på innvandrerbefolkningen, Grønlands basar.

Navnet. Området var opprinnelig et gammelt england, derav antakelig navnet.

Kart

Grønland
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg