Severin Løvenskiold

Faktaboks

Severin Løvenskiold
Født
7. februar 1777, Porsgrunn, Telemark
Død
15. september 1856, Fossum i Gjerpen (nå Skien), Telemark

Severin Løvenskiold, malt av Knud Bergslien (1854).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Severin Løvenskiold var en norsk embetsmann og politiker. Han var en av representantene på riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, hvor han representerte Bratsberg amt (Telemark).

Løvenskiold ble født i Porsgrunn. Han ble cand.jur. i 1796 og eier av Fossum jernverk fra 1802. I perioden 1803–1813 var han amtmann i Bratsberg, i 1805–1811 konstituert amtmann for Laurvig grevskap i Vestfold og i 1814 var han norsk kommissær ved gjeldsoppgjøret med Danmark. I perioden 1828–1841 var Løvenskiold norsk statsminister i Stockholm, og i 1841–1856 stattholder i Norge.

Løvenskiold ble tidlig motstander av den danske utenrikspolitikk, som han mente skadet livsviktige norske interesser. Som medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 var han en av de ivrigste forkjempere for en union med Sverige. Hans aristokratiske og strengt konservative samfunnssyn gjorde ham til motstander av de demokratiske ideer i Grunnloven, og han var derfor ikke særlig populær.

I begynnelsen av 1830-årene ble det rettet sterk kritikk mot Løvenskiold; som konstitusjonelt ansvarlig for stortingsoppløsningen i 1836 ble han av riksretten samme år dømt til en bot på 1000 spesiedaler.

Som stattholder regnet han seg som kongens personlige representant i Norge og gikk mot alle forslag som han mente ville innskrenke kongens maktstilling. Han var derfor mot at statsrådene skulle gis adgang til Stortinget, og mot forslaget om opphevelse av stattholderposten, da det kunne trekke i tvil kongens absolutte veto i grunnlovssaker. Løvenskiold var motstander av Novembertraktaten og gav klart uttrykk for sin misnøye med Oscar 1s utenrikspolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjerløw, Olaf: Stattholder Severin Løvenskiold, 1948, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg