Vår Frelsers gravlund.

.
Lisens: fri

Vår Frelsers gravlund er en kirkegård i Oslo, i bydel St. Hanshaugen, beliggende sør for Gamle Aker kirke.

Vår Frelsers gravlund har et samlet areal på 86 dekar og ble innviet i 1808. Den var Christiania bys eneste gravplass i årene 1811–1833. Den ble utvidet første gang i 1811, deretter i 1824, 1865, 1873 og 1881. I 1969 ble gravlunden midlertidig fredet, noe som innebærer at det ikke kan opprettes nye gravsteder, men fra 2009 er det mulig å få en urnegrav på gravlunden.

Graverbolig og kapell med likhus ble oppført i 1864. Grunnet få nye begravelser på kirkegården ble kapellet leid ut til den ortodokse menigheten Hellige Olga menighet i 2003, og vigslet i 2004 som Vår Frelsers ortodokse kirke.

Æreslunden

I midten av gravlunden er Æreslunden anlagt i et parkmessig opparbeidet område. Ideen om å samle gravene til våre betydeligste kvinner og menn i en spesiell æreslund ble først fremsatt i 1903. Derfor er mange gravlagt utenfor lunden. Etter 1981 er det ikke opprettet nye graver i Æreslunden.

Her er en rekke av landets mest kjente kvinner og menn begravd, blant andre J. S. Welhaven, Henrik Wergeland, Camilla Collett, Ivar Aasen, Johan Sverdrup, Marcus Thrane, Hans Gude, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Johan Svendsen, Rikard Nordraak, P. Chr. Asbjørnsen, Elias Blix, Christian Krohg, Edvard Munch, Johanne Dybwad, Martin Tranmæl, C. J. Hambro, Arnulf Øverland, Alf Prøysen og Klaus Egge.

Kart

Vår Frelsers gravlund
Vår Frelsers gravlund
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg