Faktaboks

Pierre Joseph Proudhon
Uttale
prudˈɔ
Født
15. januar 1809, Besançon, Det første franske keiserdømme (nå Frankrike)
Død
19. januar 1865, Passy, Paris, Det andre franske keiserdømme (nå Frankrike)
Pierre Joseph Proudhon
Maleri av Pierre Joseph Proudhon fra 1865.
Pierre Joseph Proudhon med sine barn
Maleri av sosialfilosofen Proudhon i 1865, etter Proudhons død.

Pierre Joseph Proudhon var en fransk sosialfilosof og økonomisk teoretiker. Han utgav i 1840 et filosofisk skrift, Hva er eiendom?, der han hevdet at «eiendom er tyveri». Senere utviklet han sin kritikk av eiendomsbegrepet i flere skrifter, blant annet sitt økonomiske hovedverk De økonomiske meningsløsheter satt i system eller elendighetens filosofi (1846). Verket gjorde ham berømt, særlig på grunn av de motskrifter som ble utgitt av Bastiat og Karl Marx.

Under februarrevolusjonen 1848 utgav han en rekke kampskrifter om sosiale og økonomiske spørsmål, og ble dømt til tre års fengsel. Etter løslatelsen i 1852 skrev han et stort verk, Om rettferdigheten i revolusjonen og i kirken (tre bind, 1858), der han holdt oppgjør med det moderne samfunnet og slo til alle sider. For å unngå ny fengselsstraff flyktet han til Brussel, og oppholdt seg der til 1862.

Proudhon er en av grunnleggerne av den moderne anarkisme, idet han ut fra sin idealistiske rettferdighetsfølelse hevdet individets rett til helt frie sammenslutninger; han drømte om en fremtid uten noen regjeringsmakt. Omsetningsprosessen skulle hvile på en rettferdig utveksling av ytelser eller tjenester («mutualisme»). Han kjempet energisk mot Marx' lære om proletariatets diktatur og øvde en sterk innflytelse på den franske arbeiderklassen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ritter, Alan: The political thought of Pierre-Joseph Proudhon, 1969, isbn 0-691-07526-3
  • Vincent, K. Steven: Pierre-Joseph Proudhon and the rise of French republican socialism, 1984, isbn 0-19-503413-9
  • Woodcock, George: Pierre-Joseph Proudhon : a biography, 1956

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg