Underslag er et lovbrudd som består i at en person med forsett om å skaffe seg eller andre uberettiget vinning rettsstridig selger, forbruker eller på annen måte tilegner seg andres ting som han har i sin besittelse, eller ulovlig forføyer over penger innkrevd på andres vegne eller betrodd ham på annen måte (straffelovens paragraf 324).

Man må altså ha en lovlig besittelse over formuesgodet, mens det tilhører en annen. For eksempel at man er økonomisjef i en bedrift og dermed lovlig har tilgang til penger som tilhører bedriften.

Straffen er fengsel inntil to år, men inntil seks år dersom det dreier seg om grovt underslag (paragraf 325). Ved avgjørelsen av om et underslag er grovt, skal det særlig legges vekt på verdien av det underslåtte, om underslaget er forøvd av offentlig tjenestemann eller noen annen ved brudd på særlig tillit, om det er ført uriktige regnskaper eller bøker med mer.

Underslag av hittegods straffes for besittelseskrenkelse etter paragraf 345 med bøter.

En vanlig form for underslag er arbeidsgivers underslag av skattetrekk som er foretatt i de ansattes lønn. Unnlatt innbetaling av mottatt merverdiavgift er derimot ikke underslag, men var straffbart inntil 1983.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg