Husmann, eller plassmann, i Norge fra rundt 1600 til begynnelsen av 1900-tallet var en person som leide hustomt med eller uten jord til å drive jordbruk. En husmann hadde i regelen selvstendig husstand. Plassen var ikke særskilt matrikulert og utgjorde ingen skyldsatt eiendom, men inngikk som en del av en gård.
Faktaboks
- Også kjent som
-
plassmann
Det ble skilt mellom husmenn med jord og husmenn uten jord, ettersom det var jordvei til åker og eng eller ikke. Ofte eide husmennene huset, etter å ha bygd det selv i utmarka eller langs ubebodde øyer og kysttriper, eller etter å ha kjøpt det av tidligere husmann. Lafte-husa var ellers lett å frakte med seg til nye plasser, slik at mange hus fulgte plassfolk fra sted til sted.
Allerede på slutten av 1500-tallet eller tidlig 1600-tall var husmenn som svarte festeavgift til grunneier, en realitet i flere kysttrøk på Vestlandet, i Agder og på Østlandet. Som regel hadde disse strandsittere som fikk seg hus på festet grunn langs kyst og strand, egentlig ingen jordvei. De tjente til livets opphold som sjøfolk, fiskere og håndverkere. Strandsitterne på 1600-tallet var ofte huseiere.
I siste del av 1600-tallet og utover på 1700-tallet utviklet det seg – særlig i de gode jordbruksstrøkene i Trøndelag og på Østlandet – et husmannsvesen der det fulgte med plassen et lite åkerstykke og eng. For husmennene som ikke bodde langs strandkanten, ble jorda en viktig del av næringsveien. Samtidig signaliserte plassene at husmennene i økende grad ble en viktig arbeidskraft for gårdene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.